Πώς η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στις πωλήσεις ακινήτων στηρίζει την κτηματαγορά

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στις πωλήσεις ακινήτων στηρίζει την κτηματαγορά
Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα αυξήσει τη ζήτηση για νέες κατοικίες προσελκύοντας επενδυτές.

Ανάσα στην κτηματαγορά αναμένεται να δώσει η αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια στις πωλήσεις όλων των ακινήτων, οι οικοδομικές άδειες των οποίων εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης έφεραν ενθουσιασμό στην κτηματαγορά καθώς η παρέμβαση αφορά σε όλα τα απούλητα μέχρι σήμερα νεόδμητα ακίνητα, τα οποία ακριβώς εξαιτίας του ΦΠΑ 24% είχαν μείνει στα χέρια των κατασκευαστών.

Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα αυξήσει τη ζήτηση για νέες κατοικίες προσελκύοντας επενδυτές. Περίπου 100.000 ακίνητα που βρίσκονται σήμερα στα χέρια των κατασκευαστών εκτιμάται ότι θα πωληθούν ευκολότερα καθώς μειώνεται σημαντικά το κόστος για τον υποψήφιο αγοραστή.

Με τα έσοδα από την πώληση των ακινήτων οι κατασκευαστές θα αποκτήσουν κεφάλαια κίνησης τα οποία θα διαθέσουν για την ανέγερση νέων οικοδομών. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η αναστολή του ΦΠΑ να περάσει και στις τιμές πώλησης των ακινήτων, ήτοι να μην καρπωθούν τον ΦΠΑ οι κατασκευαστές διατηρώντας αμετάβλητη την αξία των απούλητων ακινήτων τους.

Και αυτή η διαφορά είναι μεγάλη. Για ένα διαμέρισμα 200.000 ευρώ, ο φόρος από τις 48.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα θα μειωθεί σε 6.000 ευρώ αφού σε όλες τις πωλήσεις ακινήτων θα επιβάλλεται φόρος 3% αντί ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider