Αυτοί είναι οι 3 άξονες του νέου Ασφαλιστικού

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτοί είναι οι 3 άξονες του νέου Ασφαλιστικού
Ποσοστά αναπλήρωσης, εισφορές και επικουρικές συντάξεις αποτελούν το τρίπτυχο των αλλαγών που θα φέρει στις ζωές 4 εκατ. ασφαλισμένων και 2,5 εκατ. συνταξιούχων το νέο Ασφαλιστικό.

Ποσοστά αναπλήρωσης, εισφορές και επικουρικές συντάξεις αποτελούν το τρίπτυχο των αλλαγών που θα φέρει στις ζωές 4 εκατ. ασφαλισμένων και 2,5 εκατ. συνταξιούχων το νέο Ασφαλιστικό.

Οι βασικοί στόχοι της νομοθέτηση του νέου ασφαλιστικού πλαισίου, είναι οι εξής:

1. Η βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις εκείνων που έχουν περισσότερα από 30 με 40 χρόνια εργασιακού βίου, καθώς το ΣτΕ έκρινε πως το ποσοστό αναπλήρωσης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

2. Η αποσύνδεση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το φορολογικό σύστημα. Αυτή τη στιγμή η διασύνδεση εισφορών του ασφαλιστικού με το δηλωθέν εισόδημα, οδήγησε σε ραγδαία μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων τα προηγούμενα χρόνια, κάτι το οποίο εκτός από αποτέλεσμα φοροδιαφυγής, σε πολλές περιπτώσεις ήταν και αποτέλεσμα αποφυγής περαιτέρω εργασίας από τους ελεύθερους επαγγελματίες, που έβλεπαν το 70% με 80% από το επιπλέον εισόδημα που θα εξασφάλιζαν από την επιπλέον εργασία, να το παίρνει η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

3. Η άρση του πλαφόν των 1.300 ευρώ, το οποίο είχε επιβάλει ο νόμος Κατρούγκαλου για τις επικουρικές και είχε οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις ορισμένων επικουρικών συντάξεων.

«Στόχος μας είναι το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο να κατατεθεί μέσα στο 2019, παράλληλα με την ολοκλήρωση των απαραίτητων αναλογιστικών και άλλων μελετών, που ορίζει το ΣτΕ. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε συστηματικά σε επίπεδο νομοθετικό ενώ παράλληλα γίνονται και οι απαραίτητες εκσυγχρονιστικές διαδικασίες σε επίπεδο πληροφοριακών συστημάτων που απαιτούνται για την υλοποίηση των όποιων αποφάσεων», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης.

Σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις αναδρομικών, ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε πως «θα φροντίσουμε το νέο ασφαλιστικό να έχει αναδρομική ισχύ από 04.10.2019, δηλαδή την ημερομηνία κατά την οποία είναι εκτελεστέες οι αποφάσεις του ΣτΕ, ώστε να μην προκύψει ζήτημα νέων αναδρομικών».

Επεσήμανε δε πως οποιεσδήποτε διαφορές δημιουργηθούν ενδεχομένως, άμεσα μέσα στο 2020, θα ρυθμιστούν σε δόσεις, προκειμένου να υπάρξει μια πλήρης εξισορρόπηση των νέων καταβαλλόμενων ποσών και των νέων καταβαλλόμενων συντάξεων με τις απαιτήσεις του ΣτΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider