Στουρνάρας: Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις – Πώς θα αυξηθούν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις – Πώς θα αυξηθούν
«Για να προσελκύσει η Ελλάδα περισσότερες ξένες επενδύσεις, πρέπει να επιταχύνει τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο για την ανταγωνιστικότητα.

Την ανάγκη να αυξηθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και οι Συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο υψηλού επίπεδου του IMD World Competitiveness Center, με θέμα την ανταγωνιστικότητα.

Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, σε όρους ανταγωνιστικότητας η καθαρή θέση της ελληνικής οικονομίας, σε σταθερές τιμές, μειώθηκε κατά 67,4 δισ. ευρώ την περίοδο 2010-2016, στα 622,2 δισ. ευρώ. Για να ενισχυθεί και να επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα σε ορίζοντα δεκαετίας, χρειάζεται αύξηση κατά 5% περίπου ετησίως.

«Οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι απαραίτητες, καθώς η εγχώρια αποταμίευση κρίνεται ανεπαρκής για να καλύψει τις επενδύσεις που απαιτούνται για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Στουρνάρας για να επισημάνει πως «Για να προσελκύσει η Ελλάδα περισσότερες ξένες επενδύσεις, πρέπει να επιταχύνει τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις».

Σε ό,τι αφορά τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ο κεντρικός τραπεζίτης εξέφρασε την ανάγκη να γίνει «κοινή πρακτική», ενώ, όπως υποστήριξε, τα τελευταία 10 χρόνια η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο σε αυτό το μέτωπο, καθώς «έχουν αναπτυχθεί 14 ΣΔΙΤ που μεταφράζονται σε επενδύσεις 822 εκατ. ευρώ».

Παράλληλα, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται υπό διαμόρφωση και έχουν ήδη εγκριθεί 12 ΣΔΙΤ σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η εξοικονόμηση ενέργειας και οι υποδομές με κοινωνικό χαρακτήρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ακόμη πιο σημαντικά είναι τα μελλοντικά ΣΔΙΤ καθώς θα αφορούν σε μεγάλες επενδύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider