«Μείζονα μεταρρύθμιση που, για πρώτη φορά, εφαρμόζει ενιαίους κανόνες για όλους», χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σέβεται την αρχή της ισονομίας και κινείται σε πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Σήμερα, Δευτέρα, ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Η Κυβέρνηση προσδοκά το Ασφαλιστικό να έχει ψηφιστεί αμέσως μετά το Πάσχα και έως τις 10 Μαΐου. Αυτό προϋποθέτει να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια την πρώτη εργάσιμη μετά το Πάσχα, δηλαδή την Τετάρτη 4 Μαΐου.

Όπως είπε, στο νομοσχέδιο υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο αδύναμους. «Όλοι όσοι ανήκουν στα χαμηλά και στα μεσαία εισοδήματα, ωφελούνται από τη μεταρρύθμιση τόσο στο επίπεδο των συντάξεων όσο και στο επίπεδο της αναπροσαρμογής των εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα. Μάλιστα, από τη διαπραγμάτευση, σε αρκετά σημεία, το νομοσχέδιο εμφανίζεται βελτιωμένο σε σχέση με το προσχέδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Για παράδειγμα, όπως πρόσθεσε, η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση των αγροτών υπολογίζεται πλέον στη βάση του 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, όχι στη βάση του 80% και «αυτό, χωρίς καμία μείωση στην εθνική σύνταξη, στην οποία θα λάβουν».

Ο κ. Κατρούγκαλος, μέσω των δηλώσεών του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε ότι θα ακούσει με προσοχή όλες τις προτάσεις που θα γίνουν, στο πλαίσιο της νομοθετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές στη Βουλή και θα αποδεχτεί, όσες από αυτές είναι δυνατόν να γίνουν αντικείμενο αποδοχής, «λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις που απορρέουν, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «στο τέλος θα έχουμε μία μεταρρύθμιση τομή, που, για δεκαετίες, είχε ανάγκη αυτός ο τόπος».

Ο υπουργός Εργασίας έκανε ειδική αναφορά και στο θέμα των δημοσιογράφων. Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε: «Επειδή θέλουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ, έχω καλέσει αύριο σε μία τριμερή συνάντηση τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης τόσο του ηλεκτρονικού όσο και του γραπτού Τύπου όσο και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, για να δούμε πως θα γίνει δυνατόν να διασωθεί ένα μέρος του αγγελιόσημου, το οποίο οι δανειστές απαίτησαν να καταργηθεί, θεωρώντας το ως κοινωνικό πόρο».