Αποφυγή μονομερών αποφάσεων στη φορολογία θέλουν οι θεσμοί

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποφυγή μονομερών αποφάσεων στη φορολογία θέλουν οι θεσμοί
Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει μονομερώς στις αλλαγές, τότε στο Eurogroup του Ελσίνκι στις 15 Σεπτεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, πιθανότατα, δεν θα εγκρίνουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Με το δικό τους τρόπο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και στελέχη των θεσμών αναμένεται να περάσουν, αυτή την εβδομάδα στην κυβέρνηση, το μήνυμα πως η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και πως αυτό αφορά και στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας, έναντι της ζώνης του ευρώ.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ θα βρεθεί στην Αθήνα για να παραστεί αύριο στο συνέδριο του Economist και με την ευκαιρία αυτή θα συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ πιθανότατα συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό θα έχει και ο πρόεδρος του EuroWorking Group Ολλανδός Χανς Φάιλμπριφ.

Ουσιαστικά, οι επικεφαλής των θεσμών θέλουν να διαπιστώσουν το σε ποιο βαθμό η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα και το πώς, το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο ίδιος, σχεδιάζουν την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και την υλοποίηση φιλοεπενδυτικών μεταρρυθμίσεων.

Η προσοχή των θεσμών βρίσκεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Ιουλίου με στόχο να έχει ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου. Οι αλλαγές που θα περιλαμβάνει θα φέρουν ελαφρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις περίπου 6 δισ. ευρώ και θα προβλέπει μειώσεις στη φορολογία των φυσικών προσώπων, αλλά πρωτίστως των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση θέλει εφέτος να εφαρμοστεί ενιαίος χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 13% σε όλο το φάσμα της εστίασης χωρίς περιορισμούς, με στόχο σε βάθος τετραετίας να μειωθεί στο 11%. Για το 2020 θέλει για τα φυσικά πρόσωπα εκτός από τη διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στα σημερινά επίπεδα να υπάρξει αύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο της οικογένειας, αλλά και μείωση του πρώτου κλιμακίου στη φορολογία εισοδήματος από το 22% στο 9%. Για τις επιχειρήσεις θέλει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν εντός του 2020 η φορολογία που θα τους επιβληθεί να είναι 24% από 28% σήμερα και από 1.1.2021 να πέσει στο 20%. Επίσης, από 1.1.2020 επιδιώκει να μειωθεί η φορολογία των μερισμάτων στο 5% από 10% σήμερα.

Το σε πιο βαθμό οι θεσμοί θα συναινέσουν σε αυτές τις αλλαγές μέλλει να καταδειχθεί, καθώς ήδη θεωρούν πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020 είναι στον αέρα. Οι ίδιοι έχουν ήδη δείξει πως θέλουν να αξιολογήσουν τα ελληνικά μέτρα πριν ψηφιστούν και να μην επαναληφτούν όσα έκανε προεκλογικά το Μάιο ο ΣΥΡΙΖΑ, που ουσιαστικά εκτροχίασαν το πρόγραμμα.

Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει μονομερώς στις αλλαγές, τότε στο Eurogroup του Ελσίνκι στις 15 Σεπτεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ πιθανότατα δεν θα εγκρίνουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ήτοι την επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα ANFAs και SMPs και την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider