Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Η διαδικασία μεταρρυθμίσεων εξακολουθεί να είναι δύσκολη για την Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Η διαδικασία μεταρρυθμίσεων εξακολουθεί να είναι δύσκολη για την Ελλάδα
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους πιο αργούς να καθορίσουν την ταχύτητα μας.»

Τη θέση πως η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες εκφράζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και νυν πρόεδρος της γερμανικής Βουλής σε σημερινή συνέντευξή του στα «Νέα».

«Η διαδικασία μεταρρυθμίσεων δεν ήταν εύκολη για την Ελλάδα και εξακολουθεί να είναι δύσκολη, καθώς όλοι οι πολίτες έχουν υποχρεωθεί να κάνουν θυσίες. Βεβαίως, η χώρα σας δεν έχει ακόμη ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες, αλλά βρίσκεστε σε πολύ καλύτερη θέση και τώρα έχετε διαφορετικές οικονομικές προοπτικές σε σχέση με πριν από οκτώ χρόνια. Κάθε κοινότητα χρειάζεται αλληλεγγύη και έτσι τα ισχυρότερα μέλη είναι πρόθυμα να βοηθήσουν τους αδύναμους», ανέφερε, ερωτηθείς για το ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο υποψήφιος του ΕΛΚ για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, έχει πει ότι, αν εκλεγεί, θα επιδιώξει να μετριάσει τους υψηλούς στόχους δημοσιονομικών πλεονασμάτων της Ελλάδας.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε ακόμη πως κατά τη διαδικασία υπέρβασης της κρίσης του ευρώ η Ελλάδα έλαβε μεγάλη βοήθεια τόσο από την ΕΕ όσο και από τη Γερμανία.

«Ήμουν ανέκαθεν ένας από αυτούς στην Ευρώπη που πιέζουν για ταχύτερη πρόοδο. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες μάς παρέχουν μόνο ένα περιορισμένο περιθώριο ελιγμών, αλλά υπάρχουν, με τη μορφή ρητρών passerelle, ενισχυμένης συνεργασίας, μεγαλύτερης διακυβερνητικής συνεργασίας. Εδώ χρειάζεται πραγματισμός και ευελιξία για την αναζήτηση λύσεων σε συγκεκριμένα προβλήματα, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα μέσα. Και αν μερικοί δεν θέλουν να συμμετάσχουν ή δεν είναι σε θέση να το κάνουν, τότε ξεκινάμε με εκείνους που είναι έτοιμοι. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους πιο αργούς να καθορίσουν την ταχύτητά μας. Από αυτή την άποψη, θα το επαναλάβω, οι κρίσεις αποτελούν πάντα ευκαιρίες», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider