ΤτΕ: Επιδεινώνεται το ισοζύγιο συναλλαγών, απειλείται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤτΕ: Επιδεινώνεται το ισοζύγιο συναλλαγών, απειλείται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας
«Καμπανάκι» για την ανταγωνιστικότητα από το ισοζύγιο συναλλαγών «κρούει» η ΤτΕ.

Σταθερή επιδείνωση καταγράφει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, στέλνοντας προειδοποιήσεις για την απώλεια ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πρώτο τρίμηνο του 2019, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 3,7 δισ. ευρώ, από 3,24 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2018, σημειώνοντας αύξηση 420 εκατ. ευρώ. Αυτό συνέβη διότι η βελτίωση των ισοζυγίων υπηρεσιών και πρωτογενών εισοδημάτων αντιστάθμισε μερικώς μόνο την επιδείνωση των ισοζυγίων αγαθών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε στα 4,45 δισ. ευρώ λόγω της επιδείνωσης τόσο στο ισοζύγιο καυσίμων όσο και σε εκείνο των λοιπών αγαθών. Είναι ενδεικτικό πως το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι εισαγωγές καυσίμων ανήλθαν σε 3,56 δισ. ευρώ, από 3,38 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Συνολικά οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 6% σε τρέχουσες τιμές (4,1% σε σταθερές τιμές).

Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2019 μόνο κατά 1% σε τρέχουσες τιμές (μειώθηκαν κατά 3,8% σε σταθερές τιμές). Ωστόσο, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 4,3% σε τρέχουσες τιμές (5,7% σε σταθερές τιμές).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο λόγω της βελτίωσης πρωτίστως του ισοζυγίου μεταφορών και δευτερευόντως των ισοζυγίων ταξιδιωτικών και λοιπών υπηρεσιών.

Οι εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές αυξήθηκαν κατά 18,9% και δ9ιαμορφώθηκαν στα 3,9 δισ. ευρώ. Το τουριστικό συνάλλαγμα από την άλλη ανήλθε στο πρώτο τρίμηνο του 2019 στα 759 εκατ. ευρώ, από 553 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τέλος, το ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων ανήλθε στα 813 εκατ. ευρώ με τη βελτίωση του να οφείλεται στη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, ενώ η επιδείνωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται στη μεταβολή του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης από πλεονασματικό σε ελλειμματικό.

Το πρώτο τρίμηνο του 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού (άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα) αυξήθηκαν κατά 774 εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις τους κατά 83 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε μείωση των απαιτήσεων έναντι του εξωτερικού, κυρίως λόγω της μείωσης (κατά 933 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 5,8 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 1,6 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων, θεσμικών επενδυτών και επιχειρήσεων) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η μείωση των υποχρεώσεων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως τη μείωση (κατά 6,3 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εσωτερικό (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider