Reuters: «Σταθερά επιτόκια» για το χρέος θα ζητήσει η Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: «Σταθερά επιτόκια» για το χρέος θα ζητήσει η Ελλάδα

Η Ελλάδα θα ζητήσει από τους δανειστές της να «κλειδώσει» το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού της μέσω της επιβολής σταθερού επιτοκίου στο δημόσιο χρέος προκειμένου να το καταστήσει διαχειρίσιμο, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον από τις 15 έως τις 17 Απριλίου, η Ελλάδα θα προτείνει επίσης πλαφόν 15% του ΑΕΠ ετησίως στην εξυπηρέτηση του χρέους το οποίο θα διαχωρίζεται σε πλαφόν 8% του ΑΕΠ στην αποπληρωμή δανείων και ομολόγων και πλαφόν 7% για έντοκα γραμμάτια.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κρατήσει σταθερό το μέχρι στιγμής κυμαινόμενο επιτόκιο που πληρώνει στους δανειστές προκειμένου να προστατευτεί έναντι στην πιθανότητα αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους σε περίπτωση που η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια της, αναφέρει στο Reuters πηγή που γνωρίζει το σκεπτικό της ελληνικής κυβέρνησης.

«Με αυτό τον τρόπο κλειδώνουν το ετήσιο κόστος αποπληρωμής του δανεισμού για τα δάνεια διάσωσης που έχει λάβει η Ελλάδα σε σταθερό επίπεδο για τα επόμενα χρόνια και δίνουν στους επενδυτές μιας καθαρή εικόνα σχετικά με το πόσα θα πρέπει να ξοδεύει κάθε χρόνο η Ελλάδα», δήλωσε πηγή με την προϋπόθεση της διατήρησης της ανωνυμίας της.

«Λειτουργεί ως εξασφάλιση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της χωρίς προβλήματα».

Η πρόταση της Αθήνας μπορεί να βρει υποστήριξη από το ΔΝΤ. Προσχέδιο Μνημονίου του ΔΝT που είδε το Reuters τονίζει στους Ευρωπαίους δανειστές ότι πρέπει να συμφωνήσουν σε σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το οποίο παραμένει «εξαιρετικά μη βιώσιμο».

Ωστόσο, αντίθετη άποψη έχει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble που έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αυτή την στιγμή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider