«Εφοριακούς από την αγορά» θέλουν οι θεσμοί

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Εφοριακούς από την αγορά» θέλουν οι θεσμοί
Τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με έμπειρα στελέχη από την αγορά θέλουν οι θεσμοί.

Την ενίσχυση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με 500 επιπλέον άτομα, την υιοθέτηση αμοιβών της ελεύθερης αγοράς για τους υπαλλήλους της φορολογικής διοίκησης και την καθιέρωση νέου συστήματος βαθμολογικής κατάταξης ζητούν οι θεσμοί, θεωρώντας πως αυτά τα βήματα είναι απαραίτητα, ώστε να εκσυγχρονιστεί ο φορολογικός μηχανισμός και να καταστεί πιο αποτελεσματικός.

Σήμερα, στην ΑΑΔΕ υπηρετούν συνολικά 11.487 άτομα και στόχος είναι το συντομότερο δυνατόν αυτός ο αριθμός να αυξηθεί κατά 513 άτομα και να ανέλθει στις 12.000. Προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση έχει εγκρίνει μια σειρά συμπληρωματικών μέτρων. Τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν στη συμμόρφωση με τη δέσμευση στελέχωσης, θα ενισχύσουν την ευρύτερη μεταρρύθμιση της είσπραξης εσόδων και θα ενισχύσουν τη συνολική επιχειρησιακή ικανότητα και αποδοτικότητα της ΑΑΔΕ σε διάφορες διαστάσεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση ικανοποίησης του αιτήματος των θεσμών, οι οποίοι θέλουν την θέσπιση βαθμολογικής κατάταξης, αποδοχών και αξιολόγησης επιδόσεων προσαρμοσμένων στις ανάγκες της ΑΑΔΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί την αλλαγή αυτή ουσιώδους σημασίας προκειμένου να ενισχυθούν οι προοπτικές της ΑΑΔΕ όσον αφορά την προσέλκυση προσωπικού υψηλής κατάρτισης και την παροχή της δυνατότητας ανάπτυξης και προόδου του.

Να σημειωθεί πως στις αρχές Μαρτίου εγκρίθηκε νομοθετική τροποποίηση της εφαρμοστικής νομοθεσίας της ΑΑΔΕ, η οποία αποσκοπεί στο να καταστήσει δυνατή την καθιέρωση νέου συστήματος βαθμολογικής κατάταξης που θα συνδέεται άμεσα με τις περιγραφές των θέσεων εργασίας. Η εν λόγω μεταρρύθμιση συνδέεται στενά με τον τομέα της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και, ιδίως, τον διορισμό ανώτερων στελεχών στον δημόσιο τομέα.

Τέλος, για να καταστήσουν πιο ελκυστική την εργασία στο φορολογικό μηχανισμό οι θεσμοί πρότειναν και η κυβέρνηση νομοθέτησε μια αυξημένη προστασία των εφοριακών. Τροπολογία που ψήφισε η Βουλή προβλέπει για το αυτόφωρο των ελεγκτών, ότι για τα αδικήματα που διώκονται κατ' έγκληση και φέρεται ότι διαπράχθηκαν από υπάλληλο της ΑΑΔΕ κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων του και σε σχέση με αυτά, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί σύλληψης του δράστη και αυτόφωρης διαδικασίας. Στόχος είναι η προστασία των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ από την υποβολή αβάσιμων και προσχηματικών εγκλήσεων σε βάρος τους και η διασφάλιση της απρόσκοπτης άσκησης των καθηκόντων τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider