«Εβδομάδα των Παθών» με νέο φορολογικό και ασφαλιστικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Εβδομάδα των Παθών» με νέο φορολογικό και ασφαλιστικό

Με δύο νέα νομοσχέδια για τις συντάξεις και το φόρο εισοδήματος, τα οποία θα ψηφιστούν στο τέλος του μήνα, η κυβέρνηση αναζητά να φθάσει στους στόχους που έχουν τεθεί για το ελληνικό πρόγραμμα και να κερδίσει χρόνο. Οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν εξαιτίας της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ ενώ οι Θεσμοί θα επιστρέψουν από Δευτέρα με σκοπό να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να υπάρξει ένα κείμενο συμφωνίας μέχρι το Eurogroup στις 22 Απριλίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον κ. Κατρούγκαλο και τον κ. Σταθάκη στο υπουργείο Οικονομικών πιθανολογείται ότι θα οριστεί και έκτακτο Eurogroup στις 25 ή 26 Απριλίου όπου θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις.

«Στα τέσσερα βασικά ζητήματα (κόκκινα δάνεια, συντάξεις, δημοσιονομικό πακέτο και αναδιάρθρωση φόρου), είμαστε κοντά για να υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς. Έχουμε ένα πακέτο αξιόπιστων μέτρων 1%. Αυτό που είπε ο κ. Schaeuble, ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα αλλά στο τέλος οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν είναι σωστό. Υπάρχει ένα αξιόπιστο πακέτο που προβλέπει 1% από συντάξεις, 1% από δημοσιονομικά μέτρα και 1% από αναδιαμόρφωση φόρου εισοδήματος», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι μια κυρίαρχη κυβέρνηση και άρα είναι σωστό ότι έχουμε στόχους από το μνημόνιο καλοκαιριού και ότι πρέπει να έχουμε διαβούλευση με τους Θεσμούς για τα μέτρα αλλά η τελική επιλογή για τον τρόπο που θα επιτευχθεί αυτό ανήκει στην κυβέρνηση.

«Επειδή υπάρχει αυτή η καθυστέρηση η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι αυτή την εβδομάδα θα ετοιμαστούν 2 νομοσχέδια τα οποία θα μπουν στην βουλή την άλλη εβδομάδα. Το ένα έχει να κάνει με το φόρο εισοδήματος. Το άλλο έχει να κάνει με τις συντάξεις και θα ψηφιστούν στο τέλος του μήνα». «Το ν/σ για το φόρο εισοδήματος στοχεύει στο 1% του ΑΕΠ που χρειαζόταν να βγει από το φόρο αυτό. Έχουμε πάρει πολλές συμβουλές από τους Θεσμούς για το πώς θα είναι δομικά καλύτερο και είναι φορολογικά προοδευτικό».

Παράλληλα, το νομοσχέδιο, έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

-το θέμα του αφορολόγητου , το εισόδημα από μισθούς και συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογείται αθροιστικά, η έκπτωση φόρου σε 2000 και μειώνεται 100 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.

-η προοδευτικότητα ή μη του φορολογικού συστήματος είναι μια πολιτική απόφαση που διχάζει αριστερά και δεξιά παντού. Ακόμη και για τα μεσαία στρώματα για 30.000 ή 40.000 θα υπάρχει και εκεί σημαντική μείωση στο φόρο εισοδήματος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πως κάποιος με εισόδημα 9.091 ευρώ δεν θα πληρώνει φόρο, όταν σήμερα εξαιρείται της φορολόγησης κάποιος με εισόδημα 9.500 ευρώ. Ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε πως οι θεσμοί θέλουν να μειωθεί ακόμη περισσότερο το αφορολόγητο, αλλά αυτό δεν το δέχεται η κυβέρνηση.«Δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω ένα νομοσχέδιο στη Βουλή με μικρότερο αφορολόγητο», είπε.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε ότι άτομο με 15.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα καταβάλει πρόσθετο φόρο 61 ευρώ σε σχέση με σήμερα, ενώ η πρόταση των θεσμών θα οδηγούσε σε επιβάρυνση του με πρόσθετο φόρο 240 ευρώ. Ομοίως, τόνισε πως κάποιος που έχει εισόδημα 100.000 ευρώ, θα καταβάλει πρόσθετο φόρο 1.800, ενώ η πρόταση των θεσμών θα οδηγούσε σε 1.900 λιγότερο φόρο.

«Στην πρότασή μας τα ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς με τρεις συντελεστές και τα μερίσματα με 15%. Για τους επιχειρηματίες που θέλαμε και εκεί να μην υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση , η πρόταση που έχουμε σημαίνει ότι το 92% των φορολογούμενων με εισόδημα έως 32.000 θα πληρώσει λιγότερο φόρο.

Μέχρι τις 26 Απριλίου θα μπορέσουμε να έχουμε μια τελική λύση και συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία του κλεισίματος με κάποια αισιοδοξία», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη σχέση του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς και την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «δεν τα έχουμε σπάσει με τους Θεσμούς. Και οι Θεσμοί θεωρούν ότι βγαίνουν οι αριθμοί. Κάποιοι από την Κομισιόν είναι σε ενδιάμεση θέση. Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση και δεν προκύπτει από πουθενά αυτό το σπάσιμο».

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση είναι μια πολύπλοκη και πολυσύνθετη συζήτηση γιατί υπάρχουν πολλοί παίκτες. «Η κα Lagarde λέει ότι θέλει μια μεγάλη παρέμβαση και στο θέμα του χρέους ενώ κάποια κράτη-μέλη δεν θέλουν.

«Θέλουμε να βρεθεί μια λύση που να καλύπτει Θεσμούς αλλά και τις κόκκινες γραμμές μας στο αφορολόγητο, στις συντάξεις, για τη διαδικασία και συνεχίζουμε να συζητάμε με τους Θεσμούς αλλά είμαστε μια κυβέρνηση που κάποτε πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις. Κανένας δεν μας κατηγορεί πια ότι καθυστερούμε εμείς. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να καθυστερήσει αυτή η διαδικασία. Αν είναι να αλλάξει η Ελλάδα σελίδα, πρέπει να κλείσει αυτή η αξιολόγηση και να μπορέσουμε να πάμε σε μια διαφορετική ατζέντα όπου τα θέματα ανάπτυξης θα ανέβουν πιο πάνω», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider