HSBC: «Μισογεμάτο» το ποτήρι για την Ελλάδα – Οι προοπτικές και οι κίνδυνοι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
HSBC: «Μισογεμάτο» το ποτήρι για την Ελλάδα – Οι προοπτικές και οι κίνδυνοι
Η ανάπτυξη επεκτείνεται σταδιακά σε ολοένα και περισσότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας, ενώ οι όποιες αμφιβολίες διατυπώνονται, αφορούν στην ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Τις εντυπώσεις τους από το πρόσφατο ταξίδι που πραγματοποίησαν στην Ελλάδα περιγράφουν οι αναλυτές της HSBC, σε σημερινή 11σέλιδη έκθεσή τους, που φέρει τίτλο «Glass half full».

Επιχειρώντας να εξηγήσουν γιατί «βλέπουν μισογεμάτο το ποτήρι για την Ελλάδα» - και όχι μισοάδειο - σημειώνουν πως αυτό ήταν το πρώτο τους ταξίδι στην Ελλάδα, μετά την έξοδο της χώρας από το τρίτο πακέτο διάσωσης τον περασμένο Αύγουστο. Ένα ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου, επιβεβαίωσαν την εκτίμησή τους πως ισχυροποιούνται τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Όπως επισημαίνουν, η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει κατορθώσει να παραμείνει σχετικά ανεπηρέαστη από τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η Ελλάδα ανακάμπτει

Όπως προκύπτει από την έκθεση της βρετανικής επενδυτικής τράπεζας, η ανάπτυξη επεκτείνεται σταδιακά σε ολοένα και περισσότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας, ενώ οι όποιες αμφιβολίες διατυπώνονται, αφορούν στην ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αποδίδονται είτε σε μεταρρυθμιστική «κόπωση», είτε στις μειωμένες επενδύσεις.

Μέχρι τώρα, η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας κινείται βάσει των σχεδιασμών και πάει καλά. Ωστόσο, πριν από μερικά 24ωρα, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να μην δώσουν το «πράσινο φως» στην εκταμίευση της μεταμνημονιακής δόσης του 1 δισ. ευρώ, λόγω των συνεχιζόμενων διαφωνιών μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Τις τελευταίες ώρες, όμως, γίνεται σαφές πως και οι δύο πλευρές είναι αισιόδοξες πως θα επιτευχθεί συμφωνία για το νέο Νόμο Κατσέλη στο Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Ως προς το δημοσιονομικό μέτωπο, η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» άνω των 40 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τουλάχιστον έως το 2023. Δεν υπάρχει όμως μέχρι στιγμής μια σαφής και ξεκάθαρη στρατηγική για το πώς θα αξιοποιήσει η Ελλάδα το «πλεόνασμα» ρευστότητας που διαθέτει.

Μετά από δύο επιτυχημένες εξόδους στις αγορές φέτος, η Ελλάδα μπορεί να κάνει και μια νέα απόπειρα προσεχώς, προκειμένου να καλυφθεί μέρος του ετήσιου στόχου του ΟΔΔΗΧ για εκδόσεις χρέους ύψους 7 δισ. ευρώ.

Οι κίνδυνοι

Σύμφωνα με τους αναλυτές της HSBC, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την Ελλάδα είναι οι εξής:

- δημοσιονομικός εκτροχιασμός λόγω ορισμένων εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων

- επιπτώσεις από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%

- ανισορροπίες που συνδέονται με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας

- οι επικείμενες εκλογές

«Οι κίνδυνοι υπάρχουν, αλλά είναι περιορισμένοι», διαπιστώνουν οι αναλυτές της HSBC.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας υποστηρίζουν ότι συνεχίζεται η βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ εντείνονται ταυτόχρονα και οι προσπάθειες εξυγίανσης των ισολογισμών τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider