«Σαρωτικοί» οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ για την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού - Πού εστιάζουν

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σαρωτικοί» οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ για την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού - Πού εστιάζουν
Σε 11 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις  παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας θα εστιάσουν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ για την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σε 11 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας και αδήλωτης εργασίας, θα εστιάσουν οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του ΕΦΚΑ που αφορούν επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι που θα ξεκινήσουν από 1ης Μαρτίου βάζουν «στο κάδρο» τα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια - ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), τα κομμωτήρια, τα πρατήρια βενζίνης, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τις μεταφορικές επιχειρήσεις, το λιανικό εμπόριο, τις υπηρεσίες καθαριότητας, τις κατασκευές, τη φιλοξενία, τις υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς και τις επιχειρήσεις φασόν.

Oι ελεγκτές του ΣΕΠΕ θα αναζητήσουν τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που θα μετατρέψουν την απασχόληση των εργαζομένων τους από πλήρη σε μερική, ή θα μειώσουν τις ώρες εργασίας τους, ώστε να γλυτώσουν τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό που ισχύουν από 1ης Φεβρουαρίου.

Για παράδειγμα επιχειρήσεις που παρουσιάζουν στο διάστημα εφαρμογής του νέου
κατώτατου μισθού μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή μείωση των δηλωμένων ωρών εργασίας εντοπίζονται και μπαίνουν κατά προτεραιότητα στο «στόχαστρο» του Σώματος.

Έκθεση «ΑΡΤΕΜΙΣ»

Στο μεταξύ σύμφωνα με την έκθεση του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ», η οποία καταγράφει τα αποτελέσματα της ελεγκτικής δράσης του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας σε όλη τη χώρα, το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας το διάστημα 01/01/2018 – 31/12/2018 μειώθηκε στο 8,94%.

Το αντίστοιχο ποσοστό στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας το 2017 ήταν 12,4%, το 2016 ήταν 13,58%, 16,48% το 2015 και 19,17% το 2014. Συγκρίνοντας τα έτη 2018 και 2014 η μείωση είναι 10,23 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας το 2018 ελέγχθηκαν 37.270 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 3.869 (ποσοστό 10,38%) απασχολούσαν αδήλωτους εργαζόμενους.

Σε σύνολο 112.073 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν αδήλωτοι 5.689 (ποσοστό 5,08%) και επιβλήθηκαν πρόστιμα, αποκλειστικά για αδήλωτη εργασία, που ανέρχονται σε 58.857.687 €.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider