Συμφωνία χωρίς δόση συζητούν κυβέρνηση και Θεσμοί

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία χωρίς δόση συζητούν κυβέρνηση και Θεσμοί

Συμφωνία με τους Θεσμούς έως την Κυριακή επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από την τετράωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο την Τετάρτη.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε ότι «σήμερα εξετάστηκε ποια βήματα πρέπει να γίνουν από σήμερα έως και το Σάββατο, ώστε την ίδια ημέρα (το Σάββατο) να ξεκινήσει η συγγραφή ενός κειμένου συμφωνίας, η σύνταξη του οποίου θα ολοκληρωθεί έως το βράδυ της Κυριακής». «Το κείμενο της Κυριακής θα λέει τι χρειάζεται να ψηφίσουμε και τι θα πάει για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος», εξήγησε ο υπουργός

Ερωτηθείς για το εάν πρόκειται για staff level agreement, δηλαδή για συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που θα ξεκλειδώσει και την επόμενη δόση, ο κ. Τσακαλώτος γνωστοποίησε ότι αυτή η συμφωνία δεν θα οδηγήσει σε εκταμίευση δόσης, δεδομένου ότι θα χρειαστεί εκτός από τη συμφωνία των ευρωπαϊκών Θεσμών και συμφωνία με το ΔΝΤ, καθώς και έγκριση του Eurogoup.

Ερωτηθείς για ποια ζητήματα τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Τετάρτη, ο υπουργός απάντησε πως πως άνοιξαν όλα τα θέματα, όπως ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια, φορολογικό.

Ο ίδιος είπε ότι μέρος της συζήτησης θα μεταφερθεί στην Ουάσιγκτον και στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, στην οποία εκείνος θα μεταβεί την επόμενη Πέμπτη.

Την Πέμπτη στις 3 το απόγευμα, ο κ. Τσακαλώτος θα έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Στο ραντεβού της Τετάρτης μετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Στις Βρυξέλλες μεταφέρονται την Πέμπτη οι διαπραγματεύσεις

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται την Πέμπτη το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς στη συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG) το οποίο αναμένεται να εξετάσει την πρόοδο που έχει ή δεν έχει συντελεστεί στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Κυρίως αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η απόδοση (εισπραξιμότητα) που έχουν τα προτεινόμενα από την Κυβέρνηση φορολογικά μέτρα. Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά θα αποφέρουν στα Δημόσια Ταμεία περίπου 3 δισ. ευρώ έως το 2018.

Μεταξύ άλλων η Κυβέρνηση έχει προτείνει αυξήσεις στους έμμεσους φόρους οι οποίες εκτιμάται ότι θα αποδώσουν περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνεται η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο υγραέριο κίνησης, αύξηση του ειδικού φόρου στα τσιγάρα (με αποτέλεσμα η λιανική τιμή ν’ αυξηθεί κατά περίπου 20 λεπτά έως 1 ευρώ), αύξηση των τελών ταξινόμησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, καθώς και αύξηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας. Εξετάζεται ακόμα αν θα επιβάλλονται οι συντελεστές 15%, 18% και 20% σε χαμηλότερους λογαριασμούς ή αν οι εταιρίες κινητής θα πληρώνουν πέντε λεπτά επιπλέον ανά χρήστη, χωρίς να το μετακυλήσουν στους πελάτες.

Επίσης τη λίστα των έμμεσων φόρων συμπληρώνουν το τέλος στις εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης, οι οποίες θα κληθούν να το πληρώνουν ανάλογα με τον αριθμό των συνδρομητών τους, καθώς και η επιβολή νέου τέλους στα τυχερά παιχνίδια που θα αντικαταστήσει το τέλος των 5 λεπτών ανά στήλη στα 13 παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Στο μενού των άμεσων φόρων περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις στην φορολογία εισοδήματος με τη μείωση του αφορολογήτου και τις αλλαγές στα κλιμάκια. Σύμφωνα με όσα έχει διαρρεύσει η Κυβέρνηση τοπ αφορολόγητο πέφτει στα 9.100 ευρώ το χρόνο ενώ η αλλαγή στις κλίμακες οδηγεί σε αυξημένες επιβαρύνσεις για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ. Επιπλέον αλλάζει η φορολογία των αγροτών καθώς για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2016, θα φορολογηθούν με συντελεστή 15% από 13%. Τέλος θα ισχύσει η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών για τα ενοίκια από το 15% στο 35% (για ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ ετησίως).

Στο σκέλος των δαπανών της Κυβέρνησης περιλαμβάνεται η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά περίπου μισό δισ. ευρώ καθώς και η παράταση του κανόνα των προσλήψεων/αποχωρήσεων για το Δημόσιο (1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider