Αναβίωση του ελληνικού δράματος προβλέπουν επτά αναλυτές

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναβίωση του ελληνικού δράματος προβλέπουν επτά αναλυτές

Tην έκβαση της διαπραγμάτευσης, αλλά και την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν ο ένας μετά τον άλλο οι διεθνείς αναλυτές, την ώρα που η επιτυχία της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος κρέμεται, κυριολεκτικά, από μια κλωστή, λόγω της σφοδρής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ελληνικό ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο τα τελευταία 24ωρα, στη σκιά των αποκαλύψεων τoυ ιστότοπου Wikileaks για τους «καυτούς διαλόγους» των τεχνοκρατών του ΔΝΤ και τις απειλές για πρόκληση ακόμη και πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα.

Και όλα αυτά την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχουν μπει στην τελική ευθεία, αφού η πολυπόθητη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών θα πρέπει να επιτευχθεί το αργότερο ως το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Στη σκιά των ραγδαίων αυτών εξελίξεων οι προβλέψεις των αναλυτών για το «αύριο» της ελληνικής οικονομίας δίνουν και παίρνουν.

«Νέος γύρος νευρικότητας έχει κατακλύσει τις αγορές. Οι τρέχουσες εξελίξεις, με αιχμή την κόντρα της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, μπορούν να ανακόψουν κάθε απόπειρα προόδου στη διαπραγμάτευση. Μπορεί ακόμη να συμβεί και κάτι πιο σοβαρό….», δηλώνει ο Stuart Culverhouse, επικεφαλής οικονομολόγος της Exotix. Ωστόσο ο ίδιος δεν θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα. «Εάν όμως ο καιρός περάσει χωρίς φρέσκια χρηματοδότηση για την Αθήνα, τότε οι ανησυχίες για την επόμενη μέρα θα κορυφωθούν», σημειώνει.

«Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι τόσο βαθιά – μη βιώσιμο χρέος και έλλειψη ανταγωνιστικότητας – που μπορούν ανά πάσα στιγμή να επαναφέρουν τους φόβους για τη θέση της χώρας μέσα στο ευρώ. Το επόμενο κεφάλαιο της ελληνικής τραγωδίας μπορεί να αρχίσει να ξεδιπλώνεται», υποστηρίζει ο Jonathan Loynes, επικεφαλής αναλυτής, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, στην Capital Economics.

«Το ελληνικό ζήτημα είναι ένα ήπιο πρόβλημα αν συγκριθεί με το μεγάλο αγκάθι που ταλανίζει την Ευρωζώνη, το οποίο δεν είναι άλλο από την ανεργία», σημειώνει, σε πιο αισιόδοξους τόνους, η Brenda Kelly της London Capital Group.

«Οι επενδυτές έχουν κάθε λόγο να εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στην Ελλάδα γιατί η σύγκρουση συμφερόντων που εντοπίζεται μεταξύ Αθήνας και δανειστών είναι ικανή να παγώσει κάθε συμφωνία», διαμηνύει, από την πλευρά του, ο Daniel Lenz, στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank.

«Οι διαρροές για τις επίμαχες συνομιλίες των στελεχών του ΔΝΤ για άσκηση πρόσθετων πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνουν περίτρανα πως οι διαφωνίες στους κόλπους των δανειστών αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης», εκτιμά, με τη σειρά του, ο αναλυτής της Teneo Intelligence, Wolfango Piccoli.

«Οι πιθανότητες για αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης ως το καλοκαίρι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα», προειδοποιεί, σε δραματικούς τόνους, ο Carsten Brzeski, επικεφαλής αναλυτής της ING. Που στηρίζει την πρόβλεψή του αυτή; «Στην απογοητευτικά αργή εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, στη διαρκή αποδυνάμωση της δημοφιλίας του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, καθώς και στην ελάχιστη διάθεση, από πλευράς δανειστών, για μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», εξηγεί και προσθέτει «Η επόμενη ελληνική κρίση ετοιμάζεται… Είναι θέμα χρόνου να σκάσει».

Για διατήρηση των ανησυχιών για το ελληνικό ζήτημα προσεχώς κάνει λόγο και ο Orlando Green, επικεφαλής αναλυτής της Credit Agricole. Όπως επισημαίνει «το κεφάλαιο Ελλάδα θα βρίσκεται συνεχώς μπροστά μας τους επόμενους μήνες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider