Τον «θάνατο» της Ποσοτικής Χαλάρωσης ανακοινώνει σήμερα ο Ντράγκι

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον «θάνατο» της Ποσοτικής Χαλάρωσης ανακοινώνει σήμερα ο Ντράγκι
Τον τερματισμό της εποχής των νομισματικών κινήτρων αναμένεται να εξαγγείλει σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης.

Σε ένα αποφασιστικό βήμα αναμένεται να προβεί σήμερα, Πέμπτη, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι: τον τερματισμό της εποχής των νομισματικών κινήτρων, η οποία ξεκίνησε στο απόγειο της χρηματοοικονομικής κρίσης και απέτρεψε τα χειρότερα για τα κράτη-μέλη.

Στις 14:45 (ώρα Ελλάδος) αναμένεται η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τα επιτόκια του ευρώ και τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE), και 45 λεπτά αργότερα θα ανέβη στο βήμα ο Ντράγκι για την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Στις απαντήσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο «Σούπερ Μάριο» θα πρέπει να αιτιολογήσει την απόφαση απόσυρσης της φθηνής ρεστότητας από την Ευρωζώνη, σε μια εποχή που οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν ενισχυθεί λόγω της ιταλικής κρίσης, ενώ ανοιχτό παραμένει το Brexit.

«Εκτιμούμε ότι η ΕΚΤ θα τερματίσει το QE αυτή την εβδομάδα, ωστόσο ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να διατηρήσει τον αισιόδοξο τόνο που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη περιμένουμε να ακούσουμε "καλά λόγια" που θα κρύβουν την αποφασιστικότητα της Φρανκφούρτης να προβεί σε αποφασιστικά βήματα στη νομισματική της πολιτικής», αναφέρει σε σημείωμά της προς τους επενδυτές η BofA Merrill Lynch.

«Όσον αφορά στις εκτιμήσεις, αναμένουμε οριακή αναπροσαρμογή προς τα κάτω, με τους κινδύνους να παραμένουν σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Ο Ντράγκι θα πρέπει να υπογραμμίσει τον παροδικό χαρακτήρα της εξασθένησης αυτής, υποδεικνύοντας την εξέλιξη των μισθών ως πηγή αισιοδοξίας για τόνωση του πληθωρισμού», καταλήγει η επενδυτική τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider