Πώς το ευρώ θα «νικήσει» το δολάριο ως διεθνές νόμισμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς το ευρώ θα «νικήσει» το δολάριο ως διεθνές νόμισμα
340 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες χρησιμοποιούν χαρτονομίσματα και κέρματα ευρώ κάθε μέρα.

Δέσμη πρωτοβουλιών προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου το ευρώ να ενισχύσει τον ρόλο του ως διεθνές νόμισμα, ζητώντας την ενεργό συνδρομή των κρατών μελών.

Το ευρώ είναι σήμερα το δεύτερο σημαντικότερο διεθνές νόμισμα μετά το δολάριο. Περίπου 340 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες χρησιμοποιούν χαρτονομίσματα και κέρματα ευρώ κάθε μέρα στα 19 κράτη μέλη της ευρωζώνης. Περίπου 60 χώρες στον κόσμο χρησιμοποιούν, θα χρησιμοποιήσουν ή θα συνδέσουν το νόμισμά τους με το ευρώ.

Περίπου το 36 % της αξίας διεθνών συναλλαγών τιμολογήθηκε ή διακανονίστηκε σε ευρώ το 2017. Το ευρώ αντιπροσωπεύει περίπου το 20 % των διεθνών συναλλαγματικών αποθεμάτων των αλλοδαπών κεντρικών τραπεζών. Το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με ποσοστό μεγαλύτερο από το μερίδιο της ευρωζώνης στο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ).

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξακολουθούν να συναλλάσσονται σε δολάρια ΗΠΑ σε βασικές στρατηγικές αγορές, συχνά ακόμη και μεταξύ τους. Το γεγονός αυτό εκθέτει τις επιχειρήσεις σε συναλλαγματικούς και πολιτικούς κινδύνους, όπως οι μονομερείς αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα τις συναλλαγές σε δολάρια. Σ' αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα σύσταση για την προώθηση της ευρύτερης χρήσης του ευρώ στις διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες και συναλλαγές.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει τις εξής πρωτοβουλίες:

• ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών της Ευρώπης. Έχουν εγκριθεί μόνο επτά από τις 40 βασικές προτάσεις της Επιτροπής προς τους συννομοθέτες στους εν λόγω τομείς.
• πρόσθετα μέτρα για να ενισχυθεί ο συγκροτημένος ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός τομέας, καθώς και για ισχυρότερες υποδομές των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών αγορών• ισχυροί δείκτες αναφοράς επιτοκίων και ένα ενοποιημένο σύστημα άμεσων πληρωμών στην ΕΕ.
• πρωτοβουλίες που συνδέονται με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα: συνεχής συνεργασία μεταξύ κεντρικών τραπεζών για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας• αύξηση του μεριδίου των χρεογράφων που εκδίδονται σε ευρώ από ευρωπαϊκές οντότητες• ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας για την προώθηση της χρήσης του ευρώ και την παροχή τεχνικής βοήθειας με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης στο σύστημα πληρωμών σε ευρώ από ξένες οντότητες, ιδίως στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξωτερικού επενδυτικού σχεδίου.

Επίσης, η ΕΕ θα δρομολογήσει επίσης μια σειρά από στοχευμένες διαβουλεύσεις με ενδιαφερόμενους φορείς και θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα το καλοκαίρι του 2019. Συγκεκριμένα:

• Θα ξεκινήσει διαβούλευση σχετικά με το δυναμικό της αγοράς για ευρύτερη χρήση συναλλαγών σε ευρώ για το πετρέλαιο, τα προϊόντα διύλισης και το φυσικό αέριο.
• Όσον αφορά τις πρώτες ύλες (μέταλλα και ορυκτά) και τα βασικά γεωργικά προϊόντα διατροφής, θα διαβουλευθεί με τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να εξευρεθούν τρόποι αύξησης των συναλλαγών σε ευρώ.
• Θα αρχίσει επίσης μια διαβούλευση η οποία θα διερευνήσει πιθανές δράσεις για την προώθηση της χρήσης του ευρώ στην κατασκευαστική βιομηχανία για τον κλάδο των μεταφορών.

Η Επιτροπή καλεί τους ηγέτες να συζητήσουν τον διεθνή ρόλο του ευρώ κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη σύνοδο κορυφής για το ευρώ του Δεκεμβρίου.

«Μια ευρύτερη χρήση του ευρώ στην παγκόσμια οικονομία αποφέρει σημαντικό δυναμικό για την καλύτερη προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και των επιχειρήσεων έναντι των εξωτερικών κλυδωνισμών και καθιστά πιο ανθεκτικό το διεθνές χρηματοπιστωτικό και νομισματικό σύστημα. Επομένως, είναι απαραίτητο να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης όχι μόνο για την προώθηση της ανάπτυξης και της σταθερότητας στο εσωτερικό της Ένωσης, αλλά και επειδή συνιστά σημαντικό έργο για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής αυτονομίας μας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο», δήλωσε σχετικά ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider