Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maiziere δήλωσε ότι σχεδιάζει έναν νέο νόμο που θα απαιτεί από τους πρόσφυγες να μάθουν γερμανικά και να ενταχθούν στην κοινωνία, διότι διαφορετικά θα χάνουν το δικαίωμα μόνιμης κατοικίας.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται αφού οι ψηφοφόροι τιμώρησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα τους συντηρητικούς της Angela Merkel σε περιφερειακές εκλογές, αποδοκιμάζοντας την προσφυγική πολιτική ανοικτών θυρών της καγκελαρίου και στρεφόμενοι προς το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες έφθασαν πέρυσι στη Γερμανία –πολλοί διαφεύγοντας από συγκρούσεις και την οικονομική δυσπραγία στη Μέση Ανατολή και την Αφρική– και ο ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι άλλοι περίπου 100.000 έχουν αφιχθεί μέχρι στιγμής φέτος.

Η Γερμανία αναμένει ότι, σε αντάλλαγμα για μαθήματα γλώσσας, κοινωνικά επιδόματα και στέγαση, οι νεοαφιχθέντες θα κάνουν μια προσπάθεια να ενταχθούν στη γερμανική κοινωνία, δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Για όσους αρνούνται να μάθουν γερμανικά, για όσους αρνούνται να επιτρέψουν σε συγγενείς τους να ενταχθούν –για παράδειγμα σε γυναίκες ή κορίτσια– για όσους απορρίπτουν προσφορές εργασίας: γι' αυτούς δεν μπορεί να υπάρχει άδεια εγκατάστασης επ' αόριστον έπειτα από τρία χρόνια", δήλωσε.

Ο ντε Μεζιέρ, ο οποίος ανήκει στο συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ, πρόσθεσε πως θέλει να δημιουργηθεί «μια σχέση ανάμεσα στην επιτυχή ένταξη και την άδεια για το πόσον καιρό θα επιτρέπεται σε κάποιον να παραμείνει στη Γερμανία».

Ο αντικαγκελάριος Sigmar Gabriel καλωσόρισε το νομοσχέδιο που σχεδιάζεται να ψηφιστεί τον Μάιο.

«Πρέπει όχι μόνο να υποστηρίξουμε την ένταξη, αλλά και να την απαιτήσουμε», δήλωσε ο Gabriel στην εφημερίδα Bild.

Οι σοσιαλδημοκράτες του Gabriel, οι οποίοι είναι ο ελάσσων εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους συντηρητικούς της Merkel, σημείωσαν επίσης απώλειες στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν αυτόν τον μήνα σε τρία γερμανικά κρατίδια.