Γυρίζει «σελίδα» η Κούβα με την επίσκεψη Obama

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γυρίζει «σελίδα» η Κούβα με την επίσκεψη Obama

Η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στην Κούβα, σε διάστημα 90 περίπου ετών, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Αβάνας.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Barack Obama θα πατήσει στις 23:30 (ώρα Ελλάδος) κουβανικό έδαφος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Michel και τις δύο κόρες τους Malia και Sasha. Με την επίσκεψή του αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να επιτύχει έναν διπλό στόχο: να έρθει σε επαφή με τον κουβανικό λαό και να σταθεροποιήσει τη θεαματική προσέγγιση που άρχισε στα τέλη του 2014 με την Κούβα του Raul Castro.

Ο παλιός Κουβανός εχθρός αποτελεί το τέλειο σύμβολο μιας νέας σχέσης με την περιοχή και, τη στιγμή που ολοκληρώνει τη δεύτερη προεδρική θητεία του, ο Obama επιθυμεί να προχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο στην προσπάθεια αυτή ώστε να καταστήσει δύσκολη οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση από τον όποιο διάδοχό του.

Αυτός είναι ο στόχος που έχει οδηγήσει τον Λευκό Οίκο να κηρύξει τους τελευταίους μήνες μια σειρά μέτρων για τη χαλάρωση του εμπάργκο που επιβάλλεται στο νησί από το 1962 και η πλήρης άρση του οποίου εξαρτάται από το Κογκρέσο.

Η ξενοδοχειακή αλυσίδα Starwood ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι πήρε το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών για να ανοίξει δύο ξενοδοχεία στην Αβάνα. Είναι η πρώτη αμερικανική πολυεθνική που εγκαθίσταται στην Κουβα μετά την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1959.

Η μεγάλη στιγμή της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου θα είναι η ομιλία που θα εκφωνήσει την Τρίτη σ' ένα θέατρο της Αβάνας, μπροστά στις κάμερες της κουβανικής τηλεόρασης. Την ίδια μέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντήσει επίσης διαφωνούντες και έχει δεσμευθεί ότι θα μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον Raul Castro, ο οποίος πριν από σχεδόν 10 χρόνια διαδέχθηκε τον αδελφό του, Fidel.

Στους δρόμους της πρωτεύουσας κυματίζουν τις τελευταίες ημέρες αμερικανικές σημαίες. Ωστόσο, παρά τον ενθουσιασμό που περιβάλλει την επίσκεψη, οι αλλαγές στις οποίες ελπίζει η Ουάσιγκτον μπορεί να αργήσουν να συγκεκριμενοποιηθούν. Την Πέμπτη, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε σε ομιλία του πως η Αβάνα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει τα θέματα που αφορούν αυστηρά την κυριαρχία της.

Η επίσκεψη του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αβάνα έστειλε ένα άλλο μήνυμα στους Αμερικανούς: αυτό της αμέριστης αλληλεγγύης της Κούβας προς τον σοσιαλιστή σύμμαχό της.

Επόμενη στάση του Air Force One είναι η Αργεντινή, στο πλαίσιο της εκστρατείας Obama για βελτίωση της εικόνας της αμερικανικής κυβέρνησης στη Λατινική Αμερική. Πριν αναχωρήσει από τη χώρα για το Μπουένος Άιρες το απόγευμα της Τρίτης, ο Obama πρόκειται να παρακολουθήσει ένα ματς μπέιζμπολ ανάμεσα στην εθνική ομάδα της Κούβας και την αμερικανική ομάδα των Tampa Bay Rays. Στη συνέχεια οι Rowling Stones θα δώσουν μια μεγάλη δωρεάν συναυλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider