Έργα τέχνης συνολικής αξίας 1,6 δισ. δολαρίων βγαίνουν στο «σφυρί» αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, με τις πλατφόρμες των δημοπρασιών να παίρνουν… φωτιά.

Τα βλέμματα τραβούν και οι πίνακες του Πικάσο και του Άντι Γοόρχολ που βγαίνουν σε δημοπρασία αυτές τις μέρες. Το έργο «Double Elvis» του Γουόρχολ απεικονίζει τον Έλβις Πρίσλεϊ ντυμένο κάουμποϊ και αναμένεται να «πιάσει» περισσότερα από 30 εκατ. δολάρια στη δημοπρασία της Christie’s την Πέμπτη.

Οι δισεκατομμυριούχοι μπαίνουν στην «ουρά» για να αγοράσουν κάποιο φημισμένο έργο τέχνης επιδεικνύοντας έτσι τον πλούτο τους. Ένα γυμνό του Μοντιλιάνι έναντι 150 εκατ. δολαρίων, φημισμένοι πίνακες των Πικάσο, Μονέ και Ματίς και δεκάδες ακόμη έργα ιμπρεσιονιστών βγαίνουν στο σφυρί από τους οίκους Christie’s, Sotheby’s και Phillips και προκαλούν… πυρετό στους Αμερικανούς κροίσους και όχι μόνο.

Τα 1.500 οικογενειακά κειμήλια των Ροκφέλερ που βγήκαν σε δημοπρασία την προηγούμενη εβδομάδα αντλώντας 833 εκατ. δολάρια ήταν μόνο η… προθέρμανση, σχολιάζει το Bloomberg.

Προς πώληση βγαίνει σήμερα ο πίνακας «Nu couche (sur le cote gauche)» του Μοντιλιάνι, ο οποίος έχει φιλοτεχνηθεί το 1917 και η αξία του εκτιμάται στα 26,9 εκατ. δολάρια σύμφωνα με εκτίμηση του οίκου Christie’s το 2003. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα σπάσει το «ρεκόρ» του καλλιτέχνη που έπιασε τα 170,4 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία του 2015.