Η ιταλική μόδα που φέρνει τους σεφ... στο πιάτο μας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ιταλική μόδα που φέρνει τους σεφ... στο πιάτο μας

Μια νέα μόδα παίρνει διαστάσεις φρενίτιδας στις ιταλικές κουζίνες: πρόκειται για τη γαστρονομική δικτύωση που ανοίγει νέους δρόμους σε όσους αγαπούν τη μαγειρική και θέλουν να ζήσουν από αυτή.

Χάρη στους νέους ιστότοπους γαστρονομίας -κάτι σαν την Airbnb της γαστρονομίας- που έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια στο Διαδίκτυο, ο καθένας μπορεί να επιλέξει τον σεφ που του ταιριάζει και να του ζητήσει να του μαγειρέψει για τον ίδιο και την παρέα του.

Η πρωτοτυπία αυτής της μόδας έγκειται στο ότι το εκλεκτό φαγητό δεν έρχεται στον χώρο του πελάτη με delivery, αλλά ο σεφ σερβίρει ο ίδιος τον πελάτη και την παρέα του στο σπίτι του όπου τον επισκέπτονται. Στα κοινωνικά δίκτυα γαστρονομίας μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει ένα προφίλ και να δοκιμάσει την τύχη του: αρκεί να έχει ταλέντο και να περιποιείται τους φιλοξενούμενούς του.

Σε μια χώρα που φημίζεται για την κουζίνα της, οι επαγγελματικές κουζίνες μονοπωλούνται από τους άντρες σεφ, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια στις γυναίκες επαγγελματίες να εργαστούν στον χώρο –πόσο μάλλον να αναδειχθούν, παρατηρεί ο Guardian.

Μέσω των «eating websites», όμως, ανοίγονται νέες ευκαιρίες για τις γυναίκες σεφ που μπορούν να κερδίσουν τα προς το ζην, αρχικά, και στη συνέχεια –γιατί όχι– να διακριθούν, αφού οι πελάτες τους βαθμολογούν τους σεφ απευθείας στον ιστότοπο.

Ο πιο γνωστός ιστότοπος γαστρονομίας σήμερα στην Ιταλία είναι το Gnammo.com, το οποίο έχει κάνει μόδα τα δείπνα-πάρτι (dinner parties) –όχι μόνο στη Ρώμη ή το Μιλάνο, αλλά πολλές ακόμη πόλεις της γειτονικής χώρας.

Ο στόχος αυτής της «γαστρονομικής δικτύωσης» δεν είναι μόνο η απόλαυση ενός θεσπέσιου δείπνου, αλλά και η γνωριμία με νέα πρόσωπα σε ένα ζεστό και πιο προσωπικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον Gian Luca Ranno, τον έναν από τους τρεις ιδρυτές του Gnammo, το 70% των σεφ που είναι γραμμένοι στον ιστοτοπο είναι γυναίκες. «Οι γυναίκες που έχουν εστιατόρια στην Ιταλία είναι αξιοθαύμαστες –είναι πολύ δύσκολο να τρέχει ένα εστιατόριο στην Ιταλία με 10 άντρες στην κουζίνα που πρέπει να δουλεύουν για σένα».

Η Benedetta Oggero, η οποία έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές στο Gnammo, είναι καθηγήτρια Αγγλικών και στον ελεύθερο χρόνο της ετοιμάζει εκλεκτά δείπνα για τους καλεσμένους της. Όπως εξομολογείται, κερδίζει αρκετά χρήματα για να τα βγάζει εύκολα πέρα μαζί με τον μισθό της.

«Πιστεύω ότι [το Gnammo] έχει δημιουργήσει έναν νέο χώρο, νέες ευκαιρίες για τις γυναίκες. Κάθε φορά, έρχομαι αντιμέτωπη με την πρόκληση να μαγειρέψω και να περιποιηθώ ανθρώπους δεν γνωρίζω, δεν είναι φίλοι ή συγγενείς μου».

Αυτό το Σαββατοκύριακο, η Benedetta θα ετοιμάσει ένα δείπνο με επτά πιάτα σοκολάτας. Ως κύριο πιάτο θα σερβίρει ψητό χοιρινό μαγειρεμένο με μπαχαρικά και πιπέρια, συνοδευόμενο από σως σοκολάτας και για επιδόρπιο θα προσφέρει δαμάσκηνα με ουίσκι, ζάχαρη και γλάσο κακάο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider