Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda δήλωσε ότι το σχέδιο για την κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα διοχετεύει ρωσικό αέριο στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία υπαγορεύεται περισσότερο από την πολιτική παρά από την οικονομία και υπονομεύει την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Διαφωνούμε με αυτή την επένδυση. Δεν έχει καμία σχέση με τα οικονομικά», είπε ο κ. Duda, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk. «Είναι μία επένδυση πολιτικής φύσης».

Η ρωσική Gazprom και ένας όμιλος ευρωπαϊκών εταιριών συμφώνησαν πέρυσι για τον αγωγό North Stream 2, προκαλώντας διαμαρτυρίες κυρίως από χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης που εκφράζουν ανησυχίες ότι θα εντείνει την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει τους επενδυτές πως το σχέδιο θα αναθεωρηθεί ώστε να συνάδει με τη νομοθεσία της ΕΕ και πως η προτεραιότητά της είναι η διαφοροποίηση των προμηθευτών, με την παράλληλη διατήρηση της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης.

Η Πολωνία θα προωθήσει την αντίθεσή της στον North Stream 2 στις Βρυξέλλες, είπε ο κ.Duda.

«Αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία επειδή υπονομεύει την ενεργειακή αλληλεγγύη στην Ευρώπη", είπε. "Θα εγείρουμε αυτά τα θέματα στο ευρωπαϊκό επίπεδο επειδή θέλουμε να καταθέτουμε πραγματικά επιχειρήματα, νομικά επιχειρήματα».

Ο κ. Tusk δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος και ο Duda έχουν παρόμοια στάση όσον αφορά το σχέδιο North Stream 2 για την αύξηση των ροών αερίου προς την ΕΕ από τη Ρωσία, η οποία παρέχει περίπου το ένα τρίτο της ενέργειας της Ένωσης.

Ο κ. Duda και ο κ. Tusk ζήτησαν, εξάλλου, να υπάρξει «ηρεμία» έπειτα από τα πικρά λόγια που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές για το θέμα του σεβασμού από τη Βαρσοβία του κράτους δικαίου.

«Πρέπει να κάνουμε διάλογο με ήρεμο τρόπο, χωρίς συναισθηματική φόρτιση», είπε ο πολωνός πρόεδρος, ενώ ο κ. Tusk απηύθυνε έκκληση οι συζητήσεις να γίνονται «με ήρεμο, κατάλληλο τρόπο» μετά τις επικρίσεις που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές τις τελευταίες εβδομάδες για το θέμα των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων της νέας συντηρητικής κυβέρνησης της Πολωνίας.

«Η Πολωνία, τα τελευταία χρόνια, έχει επωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ», είπε ο κ. Duda. «Δεν θα γυρίσουμε ποτέ την πλάτη στην Ευρώπη», επέμεινε.

«'Ομως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να μας σέβονται όπως κι εμείς τους σεβόμαστε, πρέπει αυτός ο σεβασμός να είναι και από τις δυο πλευρές», πρόσθεσε εκφράζοντας λύπη για τον τρόπο με τον οποίο «ορισμένα μέσα ενημέρωσης» και «ευρωπαϊκοί πολιτικοί κύκλοι» έχουν παρουσιάσει την κατάσταση στη χώρα του.

Πολλές ανησυχίες έχουν εκφραστεί στην Ευρώπη μετά τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις της νέας πολωνικής κυβέρνησης, η οποία διόρισε πέντε νέους δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και ανέθεσε στον υπουργό Οικονομικών την αρμοδιότητα διορισμού των επικεφαλής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου προκαταρκτική έρευνα για τη μεταρρύθμιση του Ανώτατου Δικαστηρίου, πρώτο στάδιο σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου.

«Πρέπει να αποφύγουμε τους επιθετικούς τόνους» στις ανταλλαγές ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στη Βαρσοβία, «δεν έχετε εχθρό στις Βρυξέλλες», επέμεινε από την πλευρά του ο κ. Tusk.

Από την πλευρά των Βρυξελλών, «πρέπει να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις, την άχρηστη πολεμική», πρόσθεσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος ήταν αντίπαλος του Duda στην πολωνική πολιτική σκηνή. «Οι Βρυξέλλες πρέπει να συνεχίσουν να ασχολούνται με τα θέματα αυτά με ήρεμο, κατάλληλο τρόπο».