Η HSBC αναζητά νέα «πατρίδα»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η HSBC αναζητά νέα «πατρίδα»

Σημείο έριδας για τους μετόχους αποτελεί (και πάλι) το θέμα της μεταφοράς της έδρας του ομίλου HSBC από τη Μεγάλη Βρετανία σε χώρα του εξωτερικού με το Χονγκ Κονγκ ή κάποια πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών να αποτελούν τις επικρατέστερες επιλογές.

Το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο και η οικονομική αβεβαιότητα έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο την αναζήτηση νέας έδρας και όπως σημειώνει ο David Cumming, επικεφαλής της Standard Life, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους του ομίλου, τα πράγματα έχουν φθάσει «σε οριακό σημείο καθώς οι αγγλικές ρυθμιστικές αρχές δημιουργούν ένα όλο και πιο ασφυκτικό καθεστώς για τις τράπεζες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η διοίκηση της Invesco Perpetual, ενός ακόμη μεγάλου μετόχου του ομίλου, η οποία δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph ότι οι αρμόδιες αρχές με τις επαχθείς ρυθμίσεις που επιβάλλουν στις τράπεζες «τραβάνε πολύ το σκοινί».

Οι εκτιμήσεις αυτές όμως δεν βρίσκουν σύμφωνο το μεγαλύτερο μέτοχο του τραπεζικού ομίλου, την Hermes Investment Management, η οποία θεωρεί ότι η μεταφορά της έδρας εκτός Μεγάλης Βρετανίας θα προσέφερε ελάχιστα οφέλη.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση δείχνει ότι θα έχει ληφθεί μέχρι το 2016 με τους μετόχους να έχουν τον τελικό λόγο. Η επιλογή θα είναι δύσκολη καθώς όπως σημειώνει ο Martin Walker, εκπρόσωπος Invesco Perpetual, «η μεταφορά έδρας πρέπει να γίνει μόνο αν βρεθεί μια καλύτερη εναλλακτική». Παράλληλα αναφέρει ότι πρέπει να αξιολογηθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας απόφασης καθώς πρόκειται για κίνηση καίριας σημασίας.

Ο εκπρόσωπος της Standard Life's, κ. Cumming, δείχνει περισσότερο αποφασισμένος για ριζικές λύσεις αναφέροντας ότι «έχει φθάσει ο κόμπος στο χτένι» και ότι η μόνη λύση είναι η μεταφορά της έδρας εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Λίγα λόγια για την ιστορία…

Η HSBC ιδρύθηκε στο Χονγκ Κονγκ πριν από 150 χρόνια αλλά εγκατέστησε την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 1990 μετά την εξαγορά της Midland Bank. Ωστόσο, το θέμα της μεταφοράς της έδρας δεν είναι νέο.

Το 2006 είχε τεθεί θέμα μετακίνησης εκτός Βρετανίας λόγω φορολογικού καθεστώτος. Την άνοιξη του 2015, εν μέσω του «θολού» οικονομικού κλίματος «έπεσε στο τραπέζι» και πάλι το θέμα της αποχώρησης με πιθανή έδρα και πάλι το Χονγκ Κονγκ δεδομένου ότι εκεί η τράπεζα παρουσιάζει κερδοφόρα δραστηριότητα (σε αντίθεση με τη τα κεντρικά στη Βρετανία). Την προοπτική αυτή χαιρέτησε και η αρμόδια ρυθμιστική αρχή των τραπεζών στο Χονγκ Κονγκ, όπου η HSBC είναι η μεγαλύτερη τράπεζα. Σύμφωνα με τους Financial Times, στελέχη της αρχής εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την προοπτική αποχώρησης από τη Βρετανία, δηλώνοντας ότι «είμαστε θετικοί στο να επανεξετάσει η HSBC την προοπτική επαναφοράς των κεντρικών της γραφείων στο Χονγκ Κονγκ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider