Η «μάχη» των εμβολίων ξεκίνησε: Στο 92% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik-V

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «μάχη» των εμβολίων ξεκίνησε: Στο 92% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik-V
Μετά τις Pfizer/BioNTech το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V έδειξε αποτελεσματικότητα 92%.

Μπορεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech να βρίσκεται στην τελική ευθεία για να κόψει πρώτο το νήμα, ωστόσο η «μάχη» μόλις ξεκίνησε καθώς όπως μεταδίδει το CNBC το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V έδειξε 92% αποτελεσματικότητα.

«Οι δοκιμές έδειξαν την αποτελεσματικότητα μεταξύ περισσότερων από 16.000 εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο ή το placebo 21 ημέρες μετά την πρώτη ένεση. Ως αποτέλεσμα μιας στατιστικής ανάλυσης 20 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κορονoϊού, η μελέτη χωρίστηκε μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων και εκείνων που έλαβαν placebo και δείχνει ότι το εμβόλιο Sputnik V είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 92% μετά τη δεύτερη δόση», ανέφερε η εταιρεία.

Η παρατήρηση 10.000 εθελοντών που εμβολιάστηκαν, που εκπροσωπούνται από γιατρούς και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου, «επιβεβαίωσε επίσης το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου άνω του 90%».

«Από τις 11 Νοεμβρίου, δεν εντοπίστηκαν απροσδόκητα ανεπιθύμητα συμβάντα ως μέρος της έρευνας. Μερικοί από όσους εμβολιάστηκαν είχαν βραχυπρόθεσμες δευτερεύουσες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πόνο στο σημείο της ένεσης, σύνδρομο που μοιάζει με γρίπη συμπεριλαμβανομένου πυρετού, αδυναμίας, κόπωσης και κεφαλαλγίας» προσθέτει η ανακοίνωση

Η παρατήρηση των εθελοντών θα συνεχιστεί για έξι μήνες και μετά από αυτό θα παρουσιαστεί η τελική έκθεση, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Πρώτες «κόβουν» το νήμα Pfizer/BioNTech

Να υπενθυμίσουμε πως την Δευτέρα Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν πως το εμβόλιο τους είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό.

Η Pfizer αναμένει να επιδιώξει άδεια για ευρεία και έκτακτη χρήση του εμβολίου σε άτομα 16-85 ετών. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει δεδομένα ασφαλείας για περίπου τους μισούς από τους 44.000 συμμετέχοντες στη νέα μελέτη, τα οποία αναμένονται στα τέλη του Νοεμβρίου.

Παράλληλα οι εταιρείες έχουν συμβόλαιο 1,95 δισ. δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για 100 εκατ. δόσεις, αρχίζοντας από αυτό το έτος. Επίσης έχουν υπάρξει συμφωνίες με την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Για να εξοικονομηθεί χρόνος, οι εταιρείες άρχισαν την παρασκευή του πριν διαπιστωθεί εάν ήταν αποτελεσματικό. Τώρα αναμένουν να παράγουν μέχρι 50 εκατ. δόσεις ή επαρκές εμβόλιο για να προστατευθούν 25 εκατ. άτομα φέτος.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider