Γιατί ο Ερντογάν προκαλεί την Κύπρο με το άνοιγμα της Αμμοχώστου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί ο Ερντογάν προκαλεί την Κύπρο με το άνοιγμα της Αμμοχώστου
Οι πρώτες εικόνες από τους Τούρκους εποίκους ποu μπαίνουν την πόλη φάντασμα της Αμμοχώστου προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη Λευκωσία, αφού η περιοχή παραμένει κλειστή μετά την εισβολή του 1974.

Την ώρα που Αθήνα, Λευκωσία και οι διεθνείς Οργανισμοί κατηγορούν την Άγκυρα για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερντογάν συνέχισε χθες με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, στήνοντας ένα επικοινωνιακό σόου για να στηρίξει τον εκλεκτό του στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στα κατεχόμενα.

Οι πρώτες εικόνες από τους Τούρκους εποίκους ποu μπαίνουν την πόλη φάντασμα της Αμμοχώστου προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη Λευκωσία, αφού η περιοχή παραμένει κλειστή μετά την εισβολή του 1974. Οι κατοχικές Αρχές άνοιξαν το σημείο διέλευσης μέσω της περίκλειστης πόλης προς την παραλία και ο κόσμος περνούσε ελεύθερα, δίχως επίδειξη εγγράφων, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Το απόγευμα μάλιστα πέρασε από το σημείο διέλευσης και ο Πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, που έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους εποίκους.

Η προκλητική αυτή ενέργεια είναι ένα προεκλογικό δώρο του Ερντογάν στον εκλεκτό του, Ερσίν Τατάρ, που διεκδικεί την Προεδρία στα κατεχόμενα στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, αφού ο σημερινός ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί έχει χάσει εδώ και καιρό την εμπιστοσύνη του Τούρκου Προέδρου. Κι όλα αυτά, λίγες μέρες αφότου ο Ερντογάν απομάκρυνε το ερευνητικό σκάφος Γιαβούζ από την Κυπριακή ΑΟΖ, ως κίνηση υποτίθεται καλής θέλησης κι ενόψει έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Αθήνα. Τη νέα επιθετική κίνηση Ερντογάν έθεσε στη συζήτησή του με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας πως η κίνηση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά τα σχετικά συμπεράσματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πως το ζήτημα πρέπει να ξανατεθεί στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

Την έντονη ενόχληση της ελληνικής πλευράς μετέφερε ο Νίκος Δένδιας στο τετ-α-τετ που είχε νωρίτερα με τον Μεβλούτ Τσαβούσολγου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προειδοποίησε χθες την Άγκυρα πως «οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, το θέμα θα απασχολήσει τους ηγέτες της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο».

Συνεχίζει η Άγκυρα τη διγλωσσία

Παρά την χθεσινό τετ-α-τετ Δένδια Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα και την αμοιβαία συμφωνία για προσδιορισμό ημερομηνίας έναρξης των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη, αυτή δεν συμβαδίζει με το νεο προκλητικό επικοινωνιακο σόου που έστησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με χάρτες, κατηγορώντας την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές θέσεις, ενώ για ακόμη μια φορά έδειξε το Καστελόρζιο αμφισβητώντας το δικαίωμα της Ελλάδας να ορίσει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ γύρω από αυτό. Η Τουρκία μάλιστα εξέδωσε νέες NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά και ειδικότερα από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα από τα νησιά της Σκύρου, των Ψαρών, της Εύβοιας και της Χίου, ενώ στο ΝΑ Αιγαίο η Άγκυρα ανήγγειλε άσκηση ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο, σε διεθνή και τουρκικά χωρικά ύδατα.

Στη χθεσινή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στη Μπρατισλάβα, στο πλευρό της Αθήνας στάθηκε για ακόμη μια φορά η Γαλλία, δια του υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν που χαρακτήρισε «σημαντικό εργαλείο» τις κυρώσεις κατά της Άγκυρας, ενώ σε πιο ήπιους τόνους ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, τόνισε πως «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες τόσο στην εξωτερική πολιτική όσο και στην πολιτική ασφαλείας».

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider