ΠΟΥ: Οι μάσκες από μόνες τους δεν μπορούν να σταματήσουν την πανδημία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΟΥ: Οι μάσκες από μόνες τους δεν μπορούν να σταματήσουν την πανδημία
«Οι χώρες πρέπει να βρίσκουν, να τεστάρουν, ν’ απομονώνουν και να περιθάλπουν κάθε κρούσμα και να ιχνηλατούν τις επαφές του», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους τόνισε ότι οι μάσκες από μόνες τους δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, η εκτεταμένη χρήση μασκών στον πληθυσμό δικαιολογείται μόνο σε περιπτώσεις περιορισμένης πρόσβασης σε νερό για το πλύσιμο των χεριών ή όταν η σωματική αποστασιοποίηση είναι δύσκολη.

«Δεν υπάρχει μαύρο και άσπρο στη χρήση μασκών, και δεν υπάρχει θαυματουργή λύση. Οι μάσκες από μόνες τους δεν μπορούν να σταματήσουν την πανδημία. Οι χώρες πρέπει να βρίσκουν, να τεστάρουν, ν’ απομονώνουν και να περιθάλπουν κάθε κρούσμα και να ιχνηλατούν τις επαφές του», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους κατά τη διάρκεια της ψηφιακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη.

«Καταλαβαίνουμε ότι ορισμένες χώρες συνιστούν τη χρήση τόσο ιατρικών όσο και άλλων μασκών για τον γενικό πληθυσμό ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του Covid-19. Πρώτα απ’ όλα οι ιατρικές μάσκες θα πρέπει να προορίζονται κατά προτεραιότητα στους υγειονομικούς υπαλλήλους και στην εμπροσθοφυλακή κατά της πανδημίας. Γνωρίζουμε ότι οι ιατρικές μάσκες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των υγειονομικών υπαλλήλων, αλλά υπάρχουν λίγα αποθέματα στον κόσμο».

«Ανησυχούμε ότι η μαζική χρήση ιατρικών μασκών από τον γενικό πληθυσμό θα μπορούσε να επιτείνει την έλλειψη αυτών των ειδικών μασκών για τους ανθρώπους που τις χρειάζονται περισσότερο. Σε ορισμένες περιοχές, αυτές οι ελλείψεις θέτουν σε πραγματικό κίνδυνο τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Στις εγκαταστάσεις Υγείας, ο ΠΟΥ συνεχίζει να συνιστά τη χρήση προστατευτικών μασκών, αναπνευστήρων και άλλα είδη προστατευτικού εξοπλισμού για τους υγειονομικούς υπαλλήλους», προσέθεσε ο Τέντρος.

«Στην κοινότητα συνιστούμε τη χρήση ιατρικών μασκών, από άτομα τα οποία είναι άρρωστα και εκείνα τα οποία περιθάλπουν κάποιο άρρωστο άτομο στο σπίτι. Ο ΠΟΥ έχει εξετάσει τη χρήση μη ιατρικών μασκών για την αντιμετώπιση του Covid-19. Σήμερα, ο ΠΟΥ έχει εκδώσει οδηγίες και κριτήρια για να βοηθήσει τις χώρες να πάρουν αποφάσεις. Για παράδειγμα, οι χώρες μπορούν να σκεφτούν τη χρήση μάσκας σε κοινότητες όπου μέτρα όπως το πλύσιμο των χεριών και η φυσική απόσταση είναι δυσκολότερα εξαιτίας της λειψυδρίας και επειδή είναι πυκνοκατοικημένες».

«Οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια και σωστά. Ο ΠΟΥ έχει δώσει οδηγίες για το πώς να φωρούνται, να αφαιρούνται και να πέτονται οι μάσκες. Δεν υπάρχει μαύρο και άσπρο στη χρήση μασκών, και δεν υπάρχει θαυματουργή λύση. Οι μάσκες από μόνες τους δεν μπορούν να σταματήσουν την πανδημία. Οι χώρες πρέπει να βρίσκουν, να τεστάρουν, ν’ απομονώνουν και να περιθάλπουν κάθε κρούσμα και να ιχνηλατούν τις επαφές του».

Τέλος τόνισε ότι «μέχρι στιγμής 70 χώρες έχουν εγγραφεί στη δοκιμή αλληλεγγύης του ΠΟΥ για την αναζήτηση μιας αποτελεσματικής θεραπείας και περίπου 20 ιδρύματα και επιχειρήσεις επιταχύνουν για την ανάπτυξη του εμβολίου».

«Ένα μάθημα το οποίο ο κόσμος μαθαίνει από τον Covid-19, είναι ότι πρέπει να επενδύσουν στην υγεία», κατέληξε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider