Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Νορβηγίας αποφάσισε να καθηλώσει όλα τα ελικόπτερα του ιδίου τύπου με εκείνο που συνετρίβη σήμερα στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της χώρας.

Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν σε νορβηγικά μέσα ενημέρωσης είπαν ότι είδαν το στροφείο του Super Puma να ξεκολά από το ελικόπτερο λίγα λεπτά πριν από τη συντριβή. Το κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση NRK ότι το στροφείο βρέθηκε στην ξηρά, σε απόσταση 200-300 μέτρων από την καμπίνα του ελικοπτέρου η οποία έχει βυθιστεί στη θάλασσα.

Με ανακοίνωσή του στο Twitter το κέντρο διευκρίνισε ότι έχουν σταματήσει οι επιχειρήσεις διάσωσης. Έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τη θάλασσα 11 πτώματα, όμως οι αρχές θεωρούν ότι και οι 13 επιβαίνοντες στο ελικόπτερο είναι νεκροί.

Από τους 11 επιβάτες και τα δύο μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου της εταιρείας Statoil, το οποίο επέστρεφε στην ξηρά από την εξέδρα άντλησης πετρελαίου Gullfaks B, οι 11 ήταν Νορβηγοί, ένας Βρετανός και ένας Ιταλός.
"Το ελικόπτερο καταστράφηκε ολοσχερώς", πρόσθεσε το κέντρο.

Η Statoil ανακοίνωσε ότι μετά το δυστύχημα διακόπηκαν οι εργασίες άντλησης στην εξέδρα Gullfaks B, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα λειτουργήσει ξανά.
Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, το στροφείο αποκολλήθηκε από το ελικόπτερο στον αέρα. "Κοίταζα προς τα επάνω, το στροφείο χαλάρωσε και εξαφανίστηκε προς τα βόρεια. Μετά, το ελικόπτερο έστριψε προς τον βορρά και είδα φωτιά στην κορυφή του, στο σημείο της ένωσης με το στροφείο. Έπιασε φωτιά πριν συντριβεί", είπε ο Τζον Άτλε Σέκινγκσταντ στον ιστότοπο της τοπικής εφημερίδας Bergens Tidende.

Ένας άλλος μάρτυρας, ο Κρίς Άντερσεν, είπε στη δημόσια τηλεόραση NRK: "Είδα το στροφείο να ξεκολλάει... Ήταν φριχτό. Έγινε μια τεράστια έκρηξη. Αισθανόμουν τις δονήσεις".

Η πρωθυπουργός και ο βασιλιάς της Νορβηγίας εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων.

Στην περιοχή όπου σημειώθηκε το δυστύχημα, στα δυτικά του Μπέργκεν, πετούν πολύ συχνά ελικόπτερα που μεταφέρουν εργαζομένους από και προς τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου. Οι καιρικές συνθήκες σήμερα στην περιοχή ήταν καλές.
Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Νορβηγίας καθήλωσε προσωρινά όλα τα ελικόπτερα τύπου Eurocopter EC225LP, όμως διευκρίνισε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να καθορίσει τα αίτια της συντριβής.

Η Airbus Helicopters --η πρώην Eurocopter Group--, θυγατρική της Airbus Group εξέφρασε "τη βαθύτατη λύπη της για την τραγωδία" και συλλυπήθηκε τους συγγενείς των θυμάτων. "Η ασφάλεια είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Airbus Helicopters και παρέχουμε την πλήρη υποστήριξή μας στους ερευνητές του δυστυχήματος", σημείωσε.

Ο συγκεκριμένος τύπος ελικοπτέρου, που σήμερα είναι γνωστός με την ονομασία H225 Super Puma, χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.