Ιταλία: Ανακοίνωσε το υπουργικό ο Κόντε - Ποιοι θα «τρέξουν» την οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία: Ανακοίνωσε το υπουργικό ο Κόντε - Ποιοι θα «τρέξουν» την οικονομία
Νέος υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας είναι ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Τη σύνθεση της νέα κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, επιδιώκοντας να τηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών και του Κινήματος 5 Αστέρων.

Οι βασικοί υπουργοί του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι οι εξής:

  • Υπουργός Οικονομίας - Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι: Ο διορισμός του Σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή, σηματοδοτεί την επιστροφή ενός πολιτικού στο αξίωμα αυτό, μετά από οκτώ χρόνια. Ο Γκουαλτιέρι, καθηγητής σύγχρονης ιστορίας, είναι από το 2014 πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρευρισκόταν συχνά στις συνόδους των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και παρακολούθησε από πολύ κοντά τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, ιδίως κατά την ελληνική κρίση του 2015. «Ξέρει καλά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη λειτουργία τους (...) Είναι πλεονέκτημα να έχει κάποιον με τέτοια εμπειρία», σχολίασε μια ευρωπαϊκή πηγή.
  • Υπουργός Εξωτερικών - Λουίτζι Ντι Μάιο: Ο φιλόδοξος ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S), ανέλαβε το περίβλεπτο υπουργείο, όμως για να γίνει αυτό αναγκάστηκε να απαρνηθεί τον τίτλο του αντιπροέδρου, που κατείχε στην απερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. Αν και συχνά οι πολιτικοί του αντίπαλοι του προσάπτουν έλλειψη εμπειρίας ή ακόμη και ανικανότητα –λόγω της ηλικίας του και του γεγονότος ότι δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις πανεπιστημιακές σπουδές του, το 2017 διαδέχτηκε τον Γκρίλο στην ηγεσία του Κινήματος.
  • Υπουργός Εσωτερικών - Λουτσιάνα Λαμοργκέζε: Η Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, 66 ετών, είναι η μοναδική «τεχνοκράτης» υπουργός της νέας κυβέρνησης. Η πρώην νομάρχης του Μιλάνου (Φεβρουάριος 2017-1η Οκτωβρίου 2018) έχει σπουδάσει νομικά, με εξειδίκευση στη νομολογία. Αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να διαδεχθεί τον Ματέο Σαλβίνι, τον ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας, ο οποίος είχε μετατρέψει το υπουργείο σε προπύργιό του, εκδίδοντας αλλεπάλληλα διατάγματα και αποφάσεις εναντίον των μη κυβερνητικών οργανώσεων που βοηθούν μετανάστες στη Μεσόγειο.
  • Υπουργός Άμυνας - Λορέντσο Γκουερίνι: Είναι στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού και πρώην ηγέτη του PD, Ματέο Ρέντσι.
  • Υπουργός Πολιτισμού - Ντάριο Φραντσεσκίνι: Ο συγγραφέας Ντάριο Φραντσεσκίνι, 60 ετών, είναι ένα από τα πλέον αξιοσέβαστα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος. Έχει αναλάβει πολλές φορές υπουργικούς θώκους αλλά διακρίθηκε ιδιαίτερα ως υπουργός Πολιτισμού στις κυβερνήσεις του Ματέο Ρέντσι και του Πάολο Τζεντιλόνι (2014-18).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider