Αγνοούνται χιλιάδες προσφυγόπουλα στη Γερμανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγνοούνται χιλιάδες προσφυγόπουλα στη Γερμανία

Αγνοείται η τύχη χιλιάδων παιδιών και εφήβων που έφτασαν στη Γερμανία τον προηγούμενο έτος από χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πρόκειται για 5.835 ανήλικους πρόσφυγες που εξαφανίστηκαν το 2015, εκ των οποίων 555 κάτω των 14 ετών, χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος.

Πολλοί ανήλικοι πρόσφυγες κάνουν το ταξίδι στη Γερμανία, χωρίς την επίβλεψη ενηλίκου. Στις αρχές Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων της Γερμανίας, ανταποκρινόμενο στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την κατάσταση των ανηλίκων προσφύγων στη χώρα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να θεωρεί κανείς ότι τα παιδιά αυτά έχουν εξαφανιστεί.

Το θέμα αυτό έχει γίνει αφορμή για να ασκήσει η αντιπολίτευση έντονη κριτική στη γερμανική Κυβέρνηση. Η πράσινη πολιτικός Luise Amtsberg δήλωσε ότι προφανώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν κάνει το παραμικρό, αφού δεν θεωρεί σοβαρούς τους κινδύνους «της καταναγκαστικής πορνείας και της εκμετάλλευσης».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, φέτος αναμένεται να εισέλθουν στη χώρα έως και 30.000 παιδιά και νέοι από περιοχές πολέμου και κρίσεων, χωρίς τους γονείς τους ή άλλα συγγενικά πρόσωπα.

Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί πληθώρα αναγκαστικών γάμων ανήλικων κοριτσιών, στους καταυλισμούς προσφύγων, γεγονός που έγινε γνωστό μετά την αποκάλυψη ανάλογου περιστατικού στην Ολλανδία.

Παρ' όλο που στη Γερμανία δεν είναι επίσημα καταγεγραμμένες τέτοιες περιπτώσεις, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Μετανάστες και Πρόσφυγες (ΒΑΜF) αλλά και οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως η «Terre des Femmes», εκτιμούν ότι θα πολλαπλασιαστούν. Κυρίως μέσω των περιπτώσεων επανένωσης των οικογενειών, όπως επισημαίνει η επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος της γυναικείας οργάνωσης.

«Στους συριακούς καταυλισμούς, οι γάμοι ανηλίκων έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Υπάρχουν στατιστικές που αποδεικνύουν ότι τα τελευταία χρόνια τριπλασιάστηκαν. Παντρεύονται κορίτσια σε ηλικία 14, 15, 16 ετών, διότι οι γονείς τους φοβούνται για την τιμή τους, διότι εν μέρει πουλιούνται, παίρνουν προίκα και πιστεύουν ότι σε άλλες οικογένειες θα περνάνε καλύτερα», σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider