Τι συμβαίνει με την παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι συμβαίνει με την παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία
Το 2018 στην Κολομβία η συνολική παραγωγή κόκας, του φυτού που αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή κοκαΐνης, υποχώρησε στα 208.000 εκτάρια, έναντι 209.000 εκταρίων το 2017.

Οριακή πτώση κατέγραψε η παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία το 2018, όπως επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ.

Παρά τη μικρή μείωση, η Κολομβία συνεχίζει να είναι «πρωταθλήτρια», αφού κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην παραγωγή κοκαΐνης στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αρμόδιου Γραφείου του Λευκού Οίκου για την Εθνική Πολιτική Ελέγχου των Ναρκωτικών (ONDCP), το 2018 η συνολική παραγωγή κόκας στην Κολομβία υποχώρησε στα 208.000 εκτάρια, έναντι 209.000 εκταρίων το 2017.

Η κόκα είναι το φυτό, τα φύλλα του οποίου αποτελούν την πρώτη ύλη στη διαδικασία παραγωγής της κοκαΐνης.

Αν και οριακή η μείωση της παραγωγής, είναι η πρώτη υποχώρηση που σημειώνεται στην παραγωγή της Κολομβίας μετά το 2012.

«Διαπιστώνουμε πως η Κολομβία έχει σημειώσει πρόοδο στην κατεύθυνση επίτευξης του κοινού μας στόχου για σημαντική μείωση της παραγωγής κοκαΐνης», δηλώνει ο διευθυντής του ONDCP, Τζιμ Κάρολ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η κοκαΐνη αποτέλεσε πηγή μεγάλης έντασης της Κολομβίας με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα σε κατανάλωση κοκαΐνης διεθνώς. Ήταν τον περασμένο Απρίλιο όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κολομβία πως δεν έχει κάνει τίποτα για να σταματήσει τη ροή των ναρκωτικών. «Η Κολομβία δεν έχει κάνει τίποτα για μας», είχε δηλώσει ο Τραμπ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του Γραφείου του αρμόδιου Γραφείου του Λευκού Οίκου, η παγκόσμια παραγωγή κοκαΐνης έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ, με την Κολομβία να κρατάει τα σκήπτρα. Το 2017 η Κολομβία παρήγαγε το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κοκαΐνης.

«Τα υψηλά επίπεδα παραγωγής κοκαΐνης της Κολομβίας είναι κακά νέα για τις άλλες παραγωγούς χώρες. Αυτό που συμβαίνει στην Κολομβία είναι ανησυχητικό», σχολιάζει η Angela Me, επικεφαλής ερευνών στο UNODC.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ της περιόδου 2012 και 2017, η παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία κατά 168% (!), ήτοι από τα 78.000 εκτάρια στα 209.000 εκτάρια.

«Η μείωση της παραγωγής κοκαΐνης κρίνεται ζωτικής σημασίας μεν, αποτελεί μέρος μιας πιο περίπλοκης εικόνας δε», προειδοποιούν κοινωνιολόγοι και αναλυτές, εξηγώντας ότι δεν είναι τυχαίο πως τα ποσοστά ανθρωποκτονιών στην Κολομβία έχουν αυξηθεί για πρώτη φορά σε μια δεκαετία. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, τουλάχιστον 2.000 Κολομβιανοί αγρότες έχουν εγκαταλείψει τη νόμιμη και ειρηνική οδό για την παραγωγή κοκαΐνης.

«Η στήριξη των ΗΠΑ στη στρατηγική καταπολέμησης των ναρκωτικών της Κολομβίας είναι κρίσιμη, ωστόσο το ζητούμενο είναι εάν η προσπάθεια πάταξης των ναρκωτικών αποδίδει καρπούς και μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη», σχολιάζει μερίδα αναλυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider