«Απειλεί την παγκόσμια οικονομία – που ήδη πλήττεται από την αβεβαιότητα – ο κίνδυνος αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση» προειδοποιούν οι υπουργοί Οικονομικών των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G20), στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου τους στην Ουάσινγκτον.

«Το σοκ από μια ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ περιπλέκει την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας», τονίζουν οι υπουργοί, δυόμισι μήνες πριν από το δημοψήφισμα στο οποίο θα κριθεί το ευρωπαϊκό μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι μεγάλες βιομηχανικές και αναδυόμενες οικονομίες επισημαίνουν επίσης τους κινδύνους που αναδύονται από τις γεωπολιτικές συγκρούσεις, την τρομοκρατία και τη μεταναστευτική κρίση.

«Η ανάπτυξη παραμένει μετριοπαθής και άνιση και οι κίνδυνοι επιδείνωσης και οι αβεβαιότητες παραμένουν», τονίζουν.

Οι χώρες της G20 επαναλαμβάνουν ότι είναι πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν «όλα τα εργαλεία, νομισματικά, δημοσιονομικά και διαρθρωτικά, που έχουν στη διάθεσή τους με στόχο να ενισχύσουν την ανάπτυξη». Δεσμεύτηκαν επίσης ότι δεν θα επιδοθούν σε υποτιμήσεις των νομισμάτων τους με μοναδικό σκοπό να βελτιώσουν την «ανταγωνιστικότητά» τους.