Έρευνα CEPS για τα 20 χρόνια του ευρώ: Μόλις 190 ευρώ κέρδισαν οι Έλληνες από το ενιαίο νόμισμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρευνα CEPS για τα 20 χρόνια του ευρώ: Μόλις 190 ευρώ κέρδισαν οι Έλληνες από το ενιαίο νόμισμα
Το ευρώ έκανε τους Γερμανούς κατά… 23.000 ευρώ πλουσιότερους, τους Ολλανδούς κατά 21.000 ευρώ, ενώ στον αντίποδα, το ενιαίο νόμισμα «κόστισε» 74.000 ευρώ στους Ιταλούς και 56.000 ευρώ στους Γάλλους!

Ελάχιστο είναι το κέρδος στο πορτοφόλι του κάθε Έλληνα πολίτη από τη στιγμή που μπήκε στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα του Centre for European Politics (CEPS), την οποία παρουσιάζει το Reuters.

Όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα της αποκαλυπτικής έρευνας, η Ελλάδα δεν συμβαδίζει με την πορεία που ακολούθησαν τα περισσότερα κράτη – μέλη της νομισματικής ένωσης.

Τα πρώτα χρόνια μετά την είσοδο της στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα επωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το ευρώ, αλλά από το 2011 και μετά έχει υποστεί τεράστιες απώλειες, αναφέρουν οι αναλυτές της έρευνας, οι οποίοι διαπιστώνουν χαρακτηριστικά: «Κατά τη συνολική διάρκεια των 20 ετών ύπαρξης του ευρώ, οι Έλληνες έχουν γίνει πλουσιότεροι κατά 190 ευρώ έκαστος».

Την ίδια ώρα η έρευνα αναφέρει πως η Γερμανία και η Ολλανδία είναι οι δύο χώρες που έχουν επωφεληθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από τη νομισματική ένωση και το ευρώ.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έρευνα, από το 1999 και μετά, οι Γερμανοί είναι πλουσιότεροι κατά 23.000 ευρώ (!), κατά μέσο όρο, από ότι θα ήταν, αν δεν είχαν εισέλθει στην Ευρωζώνη. Ενώ την ίδια ώρα το ποσό κέρδους για τους Ολλανδούς υπολογίζεται στα 21.000 ευρώ (!)

Εντύπωση προκαλούν οι αριθμοί που περιγράφουν την οικονομική αλλαγή που βίωσαν οι Ιταλοί και οι Γάλλοι, οι οποίοι φέρονται να είναι οι μεγάλοι «χαμένοι» της νομισματικής ένωσης, καθώς έχασαν έκαστος 74.000 ευρώ και 56.000 ευρώ, αντίστοιχα.

«Από το 2011 και έπειτα, κάθε είσοδος χώρας στο ευρώ έχει συνοδευτεί από απώλεια ευημερίας. Τα πιο κακά μαντάτα, σε όρους απώλειας οικονομικής ευημερίας, σημειώθηκαν το 2014. Κι από τότε όμως, τα νούμερα πέφτουν διαρκώς», καταλήγουν οι αναλυτές της έρευνας του CEPS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider