Το FBI δεν μπορεί να ξεκλειδώσει άλλο iPhone

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το FBI δεν μπορεί να ξεκλειδώσει άλλο iPhone

Μπορεί η μέθοδος που ακολούθησε το FBI για να ξεκλειδώσει το iPhone του δράστη Σαΐντ Φαρούκ να απέδωσε καρπούς, ωστόσο ο διευθυντής του FBI James Comey εκτιμά ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλα νεότερα μοντέλα. Η μυστική μέθοδος που χρησιμοποίησε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών για να ξεκλειδώσει το iPhone 5c δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεταγενέστερα μοντέλα της εταιρείας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του FBI, James Comey.

«Έχουμε ένα εργαλείο που λειτουργεί σε ένα περιορισμένο αριθμό τηλεφώνων» διευκρίνισε ο Comey σε συνέδριο σχετικό με την κρυπτογράφηση και την επιτήρηση που πραγματοποιήθηκε στο Kenyon College του Οχάιο αργά το βράδυ της.Προσέθεσε μάλιστα πως η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει για το iPhone 5S καθώς και για τα μεταγενέστερα μοντέλα iPhone 6 και 6s. Το μοντέλο 5c της iPhone κυκλοφόρησε το 2013 και η κυκλοφορία του έχει διακοπεί μετά την παρουσίαση νέων μοντέλων της εταιρείας.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε το Μάρτιο ότι μετά την άρνηση της Apple το FBI είχε καταφέρει να ξεκλειδώσει το iPhone του σκοπευτή του με τη βοήθεια ενός αγνώστου κι έτσι απέσυρε την υπόθεση κατά της Apple Inc βάζοντας τελεία σε μια νομική σύγκρουση που είχε απασχολήσει το ευρύ κοινό αφήνοντας άλυτη τη διαμάχη για την κρυπτογράφηση.

Βέβαια, εφόσον η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να «σπάσει» νεότερα μοντέλα, οι αρμόδιες αρχές θα χρειαστούν πιθανότητα την βοήθεια της Apple ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπόλοιπες συσκευές που εμπλέκονται σε παρόμοιες περιπτώσεις. Να διευκρινίσουμε πως ήδη το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ζητήσει από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης να υποχρεώσει την Apple να ξεκλειδώσετε ένα iPhone 5S για μια έρευνα σχετική με φαρμακοβιομηχανίες. Οι εισαγγελείς δήλωσαν πως σε αυτή την περίπτωση θα ενημερώσουν το δικαστήριο μέχρι τις 11 Απριλίου για το αν θα «τροποποιηθεί» το αίτημά της για βοήθεια από την Apple.

Βέβαια οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες αφού στην περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδιώκει τη βοήθεια της Apple για το ξεκλείδωμα του κινητού, η εταιρεία από την πλευρά της θα μπορούσε να ζητήσει μέσω της νομικής οδού από τις αρχές να της αποκαλύψουν την τεχνική που χρησιμοποίησαν στην προηγούμενη περίπτωση, αναφέρει μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση στο Reuters.

Τόσο η Apple όσο και το FBI δεν θέλησαν να σχολιάσουν το θέμα. Ωστόσο το FBI επέλεξε να ενημερώσει επιλεκτικά κάποιους γερουσιαστές των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα σχετικά με τη μέθοδο που χρησιμοποίησε για να ξεκλειδώσει το επίμαχο τηλέφωνο. Αξίζει να αναφερθεί πως το δικαστήριο της Νέας Υόρκης όταν είχε ξεκινήσει η δικαστική διαμάχη είχε αναφέρει πως έχει υπόψη του πάνω από 300 κινητά τηλέφωνα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση παρόμοιων υποθέσεων.

Η διαμάχη της Apple με το FBI έχει πυροδοτήσει εδώ και καιρό τον διάλογο σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, με τους μεγάλους παίκτες στον τομέα της τεχνολογίας να εναντιώνονται στη δημιουργία «πίσω πόρτας» στην ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων αλλά και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για μια ακόμα ασφαλέστερη διαδικτυακή επικοινωνία. Ήδη η Facebook ανακοίνωσε πρόσφατα πως οι συνομιλίες του Messenger είναι πλέον κωδικοποιημένες ούτως ώστε ούτε η ίδια να είναι σε θέση να παράσχει πληροφορίες για το περιεχόμενο τους σε όποιον τις ζητήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider