Ο Ελβετός υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε σήμερα της χρήσης των offshore εταιριών από τους οικονομικά ισχυρούς με στόχο να μειωθεί η φορολογική τους επιβάρυνση, που τώρα βρίσκονται στο επίκεντρο ερευνών μετά τη διαρροή των "Panama Papers".

«Οφείλεις να δημιουργείς αυτές τις ευκαιρίες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ueli Maurer, από το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP), στην ελβετική εφημερίδα Blick σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα.

«Οι πλούσιοι πληρώνουν πολύ περισσότερο φόρο από εμένα», δήλωσε ο Maurer. «Δεν είμαι πλούσιος – και χωρίς τους πλουσίους θα έπρεπε να πληρώνω περισσότερο φόρο».

Η διαρροή εγγράφων από την παναμαϊκή δικηγορική εταιρία Mossack Fonseca, η οποία ειδικεύεται στη σύσταση offshore εταιρίων και έχει γραφεία στη Ζυρίχη και τη Γενεύη, αποκάλυψε την εκτεταμένη χρήση αυτών των μέσων από διεθνείς τράπεζες και οδήγησε στην έναρξη ερευνών σε όλο τον κόσμο.

Την Πέμπτη, ο επικεφαλής της αρμόδιας χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής της Ελβετίας Mark Branson δήλωσε ότι οι τράπεζες της χώρας πρέπει να πατάξουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο εισαγγελέας της Γενεύης ξεκίνησε επίσης έρευνα σε σχέση με τα εκατομμύρια εγγράφων που διέρευσαν στην γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung και που στη συνέχεια επεξεργάστηκε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ