Ο Μακρόν αυξάνει τον κατώτατο μισθό για να «τελειώνει» με τα Κίτρινα Γιλέκα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Μακρόν αυξάνει τον κατώτατο μισθό για να «τελειώνει» με τα Κίτρινα Γιλέκα
Σε διάγγελμα με αυξήσεις σε μισθούς και υπερωριακή εργασία προχώρησε ο Μακρόν για να τελειώσει με τα Κίτρινα Γιλέκα.

Αύξηση ύψους 100 ευρώ στον κατώτατο μισθό, ανακοίνωσε στο διάγγελμά του μετά από τέσσερις εβδομάδες τεράστιων κινητοποιήσεων, συγκρούσεων και ανείπωτης καταστολής, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν. Ανακοίνωσε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα, θα πάνε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ στη γαλλική βουλή ώστε να ψηφιστούν.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή αλλά δεν θα επαναφέρει τον «φόρο πλούτου». Ακόμα ότι θα καταργηθεί το μέτρο της αύξησης στον φόρο κοινωνικών ασφαλίσεων για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ μηνιαίως. Εκτός από την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ τον μήνα, που όπως είπε δεν θα στοιχίσει τίποτα στην εργοδοσία, κάλεσε εκείνες τις επιχειρήσεις που μπορούν να το κάνουν, να χορηγήσουν στους εργαζομένους τους ένα "επίδομα" στο τέλος του έτους. Ανακοίνωσε επίσης ότι η αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση δεν θα υπόκειται σε φόρους από το 2019.

Ο Εμάνουελ Μακρόν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τους δημάρχους όλης της χώρας, και τόνισε: «Θα απαντήσουμε στην οικονομική και κοινωνική επείγουσα κατάσταση με ισχυρά μέτρα, μειώνοντας τους φόρους πιο γρήγορα, διατηρώντας υπό έλεγχο τις δαπάνες μας, όχι όμως κάνοντας αναστροφή». Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» και «βαθιά» την οργή που εκφράζουν τα «κίτρινα γιλέκα» με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Τόνισε ακόμα ότι γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα «πλήγωσαν» τους ανθρώπους, όμως σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα.

Ανησυχεί για τις επιπτώσεις των μέτρων στον προϋπολογισμό η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις επιπτώσεις που θα έχουν στον προϋπολογισμό της Γαλλίας τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζει να εφαρμόσει από το επόμενο έτος η γαλλική κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρός της, Βλάντις Ντομπρόφσκις.

«Παρακολουθούμε στενά τα πιθανά νέα μέτρα που ανακοινώνονται, αλλά δεν μπορούμε να σχολιάσουμε πριν ανακοινωθούν κανονικά και λεπτομερώς», είπε ο Ντομπρόφσκις μιλώντας σε ευρωβουλευτές.

Ο Γάλλος υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Διοίκηση, Ολιβιέ Ντισόπτ, δήλωσε ότι τα μέτρα «κοστολογούνται μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ» σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότησή τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider