«Λευκός καπνός» από τη συνάντηση Κατρούγκαλου - Θεσμών για το Ασφαλιστικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Λευκός καπνός» από τη συνάντηση Κατρούγκαλου - Θεσμών για το Ασφαλιστικό

Αίσιο τέλος είχε το θρίλερ των διαπραγματεύσεων Κυβέρνησης - Θεσμών για το Ασφαλιστικό, καθώς έγινε τελικά αποδεκτή από τους εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ η ελληνική πρόταση αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, εξερχόμενος από το κεντρικό ξενοδοχείο που διεξαγόταν η διαπραγμάτευση, προανήγγειλε το κείσιμο της συμφωνίας, τονίζοντας πως απομένουν πλέον οι λεπτομέρειες (μια διαφορά περίπου 70 εκατ ευρω) που εξετάζονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Αναφερόμενος στη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό ως αντισυνταγματικές, ο υπουργός Εργασίας μίλησε για παρεξήγηση που θα λυθεί όταν κατατεθούν μαζί με το νομοσχέδιο στην Βουλή οι αναλογιστικές μελέτες.

H Ολομέλεια του ΕΣ υπογραμμίζει ότι το νομοσχέδιο «εφόσον στηρίζεται στην ενιαία ασφαλιστική αντιμετώπιση προσώπων που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να υπαχθούν στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο σύνολό του, καθόσον ανατρέπεται το νομοθετικό του θεμέλιο».


Υπενθυμίζεται ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα και στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας ήταν να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, προκειμένου να συζητηθεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και να πάει στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση αμέσως μετά το Πάσχα.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Στην αρνητική του εισήγηση Ελεγκτικό Συνέδριο σημειώνει πως «συνεπώς, η υπαγωγή με νόμο σε ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών με τους λοιπούς εργαζόμενους δεν συνάδει με τη θέση που το ισχύον Σύνταγμα επιφυλάσσει σ’ αυτούς, δεδομένου ότι αυτή συνιστά συνταγματικό κεκτημένο, η ανατροπή του οποίου απαιτεί αναθεώρηση των σχετικών συνταγματικών διατάξεων.

Περαιτέρω, η ρύθμιση αυτή θέτει ζήτημα αντίθεσης στην αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης που απορρέει από το κράτος δικαίου, δοθέντος ότι η υπαγωγή των εργαζομένων στο σύστημα κοινωνικής ή επαγγελματικής ασφάλισης αποτελεί ουσιώδη παράγοντα που εκτιμάται κατά την επιλογή του επαγγέλματος.

Ενόψει αυτών, το υπό εξέταση σχέδιο νόμου, εφόσον στηρίζεται στην ενιαία ασφαλιστική αντιμετώπιση προσώπων που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να υπαχθούν στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο σύνολό του, καθόσον ανατρέπεται το νομοθετικό του θεμέλιο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider