Συνεχίζεται η πολιτική διαμάχη για τα χρέη της ELFE στη ΔΕΠΑ-Η αλήθεια για τα ακίνητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται η πολιτική διαμάχη για τα χρέη της ELFE στη ΔΕΠΑ-Η αλήθεια για τα ακίνητα
Ανταλλαγή πυρών ΝΔ-υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τα χρέη της ELFE στη ΔΕΠΑ και την άσκηση δίωξης κατά του πρώην η διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Θοδωρή Κιτσάκου για απιστία με αφορμή το συσσωρευμένο χρέος της ELFE.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κιτσάκος τα χρέη της ΕLFE προς την ΔΕΠΑ ήδη από το 2009 επί Νέας Δημοκρατίας ήταν 55 εκατ. ευρώ ενώ όταν ανέλαβε ο ίδιος καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου τα χρέη είχαν φθάσει στα 89,76 εκατ. ευρώ. Ο κ. Κιτσάκος παρέμεινε στη συγκεκριμένη θέση για δύο χρόνια αρχής γενομένης από την 1/12/2015 ενώ ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις 30/9/2016 τα χρέη έφθαναν τα 94,54 εκατ. ευρώ περιλαμβάνοντας ωστόσο την χρέωση επιμερισμού προστίμου 2,98 εκατ. που είχε προκύψει από την διένεξη ΔΕΠΑ-BOTAS και επιταγές εις χείρας 3,1 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, οι εκάστοτε υπουργοί και τα συναρμόδια υπουργεία (Βιομηχανίας) καθώς και το ΤΑΙΠΕΔ είχαν γνώση για την κατάσταση με εβδομαδιαίες ενημερώσεις και αφού εξαντλήθηκαν όλες οι πιθανές λύσεις αποφασίστηκε να εισπράττονται τουλάχιστον τα τρέχοντα και ποσά έναντι του χρέους ενώ η πολιτική ηγεσία λόγω της δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας και του μεγέθους της ELFE είχε ζητήσει να μην κοπεί το αέριο και να μην κινδυνεύσουν θέσεις εργασίας.

Τα χρέη της ELFE προς την ΔΕΠΑ και η άρνηση της δεύτερης να προβεί σε διακοπή αερίου αλλά και οι «αναδρομικές» ευθύνες που μπορεί να προκύπτουν για προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν προκαλέσει την άμεση αντίδραση της ΝΔ η οποία συνδέει το χρέος με την προηγούμενη θέση του κ. Κιτσάκου στην ELFE (μια σύντομη παραμονή κάποιων μηνών κατά την οποία σύμφωνα με τον ίδιο οι πληρωμές της ELFE προς την ΔΕΠΑ γινόντουσαν κανονικά) ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τον διορισμό των συγκεκριμένων στελεχών. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της η ΝΔ σημειώνει ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ το χρέος των ELFE στη ΔΕΠΑ, μέσα σε 3,5 χρόνια, εκτοξεύτηκε κατά 50 εκατ. ευρώ και συνεχίζει διαρκώς να αυξάνεται. Για ποιον λόγο δεν εισπράχθηκαν οι οφειλές της ELFE από τη ΔΕΠΑ; Γιατί επί των ημερών του κ. Κιτσάκου εγκαινιάστηκε η πρακτική της καταβολής μεταχρονολογημένων επιταγών, για την οποία ήδη ελέγχεται η ΔΕΠΑ και η ELFE από την αρχή καταπολέμησης βρώμικου χρήματος; Ο κ. Σταθάκης που είναι και οικονομολόγος μπορεί να μας εξηγήσει πως θεωρεί την καταβολή μεταχρονολογημένων επιταγών εξάμηνης και πέραν διάρκειας από offshore εταιρίες ως “προπληρωμή”; Γιατί όταν η προηγούμενη διοίκηση ζήτησε τη διακοπή παροχής αερίου στην ELFE και άμεση λήψη μέτρων αντικαταστάθηκε αμέσως από την κυβέρνηση;».

Η αλήθεια για τα ακίνητα

Η ΝΔ καταλογίζει στον κ. Σταθάκη και την διοίκηση της ΔΕΠΑ ότι από το 2016 και μέχρι το 2017 μεθοδευόταν η ανταλλαγή ακινήτων της ELFE έναντι χρέους τα οποία ήταν δεσμευμένα. Συγκεκριμένα, σημειώνει:«Τι συνέβη με την απόπειρα ανταλλαγής δεσμευμένων ακινήτων της ELFE έναντι χρέους που όφειλε η επιχείρηση στη ΔΕΠΑ; Γιατί η μεθόδευση ανταλλαγής ακινήτων συνεχίστηκε και το 2017 όταν όλοι γνώριζαν ήδη από το 2016 ότι τα υπό ανταλλαγή ακίνητα ήταν βεβαρημένα, δεσμευμένα ακόμη και κατά παραχώρηση του ελληνικού δημοσίου; Ο κ. Κιτσάκος δηλώνει ότι η συγκεκριμένη μεθόδευση ήταν σε πλήρη γνώση του κ. Σταθάκη και συντονίστηκε από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη. Όσα δημόσια έχει δηλώσει ο κ. Κιτσάκος επιβεβαιώνονται και από τα επίσημα πρακτικά του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ που είδαν το φως της δημοσιότητας και περιλαμβάνονται στις σχετικές δικογραφίες». Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κιτσάκος μιλώντας στους δημοσιογράφους, το θέμα της παραχώρησης του ακινήτου στο Καλοχώρι έναντι χρέους είχε όντως «πέσει» ως πιθανή λύση στο τραπέζι από την προηγούμενη διοίκηση (πριν αναλάβει ο ίδιος) και απλώς το εξέταζαν. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία από την αλληλογραφία μεταξύ των δύο επιχειρήσεων προκύπτει ότι η ΔΕΠΑ είχε θέσει ευκρινώς ως προϋπόθεση ανταλλαγής ακινήτων την προηγούμενη άρση των υφιστάμενων βαρών επί των ακινήτων στις περιοχές Καλοχωρίου και Διαβατών.

Σταθάκης: Ποτέ δεν προχώρησαν τα σχέδια με τα ακίνητα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την πλευρά του, επιβεβαιώνει ότι ότι δεν έδωσε ποτέ έγκριση για συμψηφισμό με τα ακίνητα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταθάκης σε σχετική δήλωση σημειώνει ότι «τα περί συμψηφισμού χρεών με ακίνητα δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, ουδέποτε έλαβαν την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κάτι που είναι προφανές και από το ότι τέτοια σχέδια δεν προχώρησαν».

Παράλληλα, αναφέρει ότι «η εξέλιξη του χρέους της εταιρείας ELFE, από το 2009 (όταν προέκυψε το σημερινό ιδιοκτησιακό σχήμα) μέχρι το 2015, είναι αποκαλυπτική για το ποιος δημιούργησε το χρέος προς τη ΔΕΠΑ: Η συνολική οφειλή από 48 εκατ. ευρώ έφτασε τα περίπου 85 εκατ. ευρώ και το τμήμα χωρίς εγγυήσεις από 40 εκατ. ευρώ διπλασιάστηκε σε 80 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, από τα τέλη του 2015 μέχρι σήμερα, το καθαρό χρέος αυξήθηκε από 81 εκατ. ευρώ σε 93 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι σημερινές οφειλές των 120 εκατ. ευρώ προκύπτουν από αρχικό χρέος 80 εκατ. ευρώ, που κληροδότησαν οι διορισμένες από τη ΝΔ διοικήσεις, συν 25 εκατ. ευρώ τόκους υπερημερίας επί αυτών των χρεών. Κατά συνέπεια, αν υπάρχει σκάνδαλο σχετικά με το ύψος του χρέους, δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη ΝΔ», αναφέρει ο υπουργός. Η σημερινή κυβέρνηση επεδίωξε και πέτυχε την επαναπρόσληψη των 750 μονίμων εργαζομένων της ELFE, που επιχειρήθηκε να αντικατασταθούν με προσωρινό και φθηνότερο εργατικό δυναμικό.

Οι ισχυρισμοί περί προτροπών της πολιτικής ηγεσίας για συνέχιση παροχής φυσικό αερίου στην ELFE με ελαστικότερους όρους καταρρίπτονται από την απόφαση που προώθησε η κυβέρνηση στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ (12/6/2017), περί αυστηροποίησης των όρων πληρωμής, με αποπληρωμή κάθε νέας οφειλής που προκύπτει με 50% μετρητά και 50% μεταχρονολογημένες επιταγές, και παράλληλα καταβολή ποσού για τη σταδιακή εξόφληση του χρέους. H ELFE στράφηκε κατά αυτής της απόφασης, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, όπου και της επιδικάστηκαν ασφαλιστικά μέτρα, με τα οποία υποχρεώνεται η ΔΕΠΑ να παρέχει αέριο με αντάλλαγμα αποκλειστικά μεταχρονολογημένες επιταγές, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Η σημερινή σχέση των δύο εταιρειών διέπεται από αυτή την κρίση της Δικαιοσύνης.

Είναι λογικό να ανησυχεί η Νέα Δημοκρατία για τα αποτελέσματα της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης: Αφενός είναι πολύ πιθανό να αναδειχθούν οι ευθύνες για τη δημιουργία του χρέους, διοικήσεων που η δική της κυβέρνηση είχε διορίσει. Αφετέρου πληθώρα δικών της στελεχών εμπλέκονται στη διοίκηση της ELFE».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider