«Μαύρη Παρασκευή» για τον μαύρο χρυσό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαύρη Παρασκευή» για τον μαύρο χρυσό
Απώλειες άνω του 6% σημειώνει την Παρασκευή το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα το αργό να βυθιστεί σε νέα χαμηλά.

Κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο πέφτει η τιμή του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι η παραγωγή της ενδέχεται να έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ ενώ πιέσεις στην τιμή εξακολουθούν να ασκούν και τα αυξανόμενα αποθέματα στις ΗΠΑ.

Το αργό σημείωσε πτώση την Παρασκευή κατά 7,76% στα 50,39 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2017. Το μπρεντ υποχώρησε στα 58,80 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 6,1%.

Η τιμή του αργού έχει πέσει 34% από τις 3 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα. Το μπρεντ έχει χάσει 32%.

Οι έμποροι επικεντρώνονται στους αυξανόμενους κινδύνους μιας νέας υπερπροσφοράς: ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας, δήλωσε ότι η παραγωγή σημείωσε περαιτέρω άνοδο αυτό τον μήνα μετά από μια μεγάλη αύξηση τον Οκτώβριο και την επιπλέον αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι Σαουδάραβες σημείωσαν ότι θα μειώσουν την παραγωγή τους τον Δεκέμβριο, αλλά αν ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία δεν καταλήξουν σε νέα συμφωνία για να περιορίσουν τον εφοδιασμό στη συνάντησή τους τον επόμενο μήνα, οι αναλυτές βλέπουν την προοπτική της μακρόχρονης υπερπροσφοράς το 2019, παρά τις προσπάθειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Αμερικής και Κίνας προκαλούν ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση και ο πρόεδρος Donald Trump επανέλαβε την έκκλησή του προς τη Σαουδική Αραβία να μειώσει περαιτέρω τις τιμές. Αυτοί οι παράγοντες ώθησαν την αστάθεια του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο από το 2016.

«Οι τιμές καταγράφουν βουτιά, καθώς το Trump συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στον ΟΠΕΚ και τη Σαουδική Αραβία για να δημιουργήσει ένα περιβάλλον χαμηλών τιμών και αυτό έχει συνδυαστεί με τα αυξανόμενα αμερικανικά αποθέματα», δήλωσε ο Χονγκ Σούνγκκι, από την NH Investment & Securities.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ΟΠΕΚ και χώρες εκτός του καρτέλ προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο υπερπροσφοράς το 2019. Τα αποθέματα των ΗΠΑ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2017 την περασμένη εβδομάδα και οι παραγωγοί πετρελαίου παράγουν με ρυθμούς παρόμοιους με εκείνους που ίσχυαν τον Μάρτιο του 1983 , σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider