Ταφύλλης: Το who is who του νέου ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Κώστας Παπαδόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταφύλλης: Το who is who του νέου ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Ο Γιάννης Ταφύλλης, έως τώρα διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, επιλέχθηκε για τη θέση του νέου Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Ταφύλλης θα αντικαταστήσει τον Γιάννη Καπάκη, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας υπέβαλε την παραίτησή του στον απόηχο της εθνικής τραγωδίας στην Ανατολική Αττική.

Το βιογραφικό του νέου Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Ο σμήναρχος ε.α. Γιάννης Ταφύλλης θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, καθώς, σύμφωνα με το βιογραφικό του, έχει πλούσια επιχειρησιακή εμπειρία και πολυετή ενασχόληση τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο, στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και σε θέματα διοίκησης.

Απόφοιτος του Τμήματος Ιπτάμενων της Σχολής Ικάρων, στη συνέχεια απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Essex της Αγγλίας, με εξειδίκευση στην ανάλυση και σχεδίαση πληροφοριακών συστημάτων υψηλών απαιτήσεων. Υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία για εικοσιπέντε έτη, αρχικά ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών και στη συνέχεια ως επιτελής και επικεφαλής του φορέα για τη σχεδίαση και ανάπτυξη της υποδομής των Πληροφοριακών Συστημάτων που υποστηρίζουν το επιχειρησιακό έργο της Π.Α., ενώ μετά από 25 χρόνια καριέρας ζήτησε να αποστρατευθεί.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως πολιτικό προσωπικό στο ΝΑΤΟ και ειδικότερα στο Στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Ευρώπης, με την ιδιότητα του Αρχιμηχανικού και Συμβούλου Πληροφορικής, έχοντας την ευθύνη για τη σχεδίαση και υλοποίηση πληροφοριακών συστημάτων μεγάλης κλίμακας. Επιπλέον, ανέλαβε την υλοποίηση εκτενών προγραμμάτων εκπαίδευσης σε χώρες του προγράμματος «Σύμπραξη για την Ειρήνη», για υποδομές και τεχνολογίες αιχμής στον τομέα Διοίκησης και Ελέγχου. Διετέλεσε Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Λογισμικού των Ιπταμένων RADAR AWACS του NATO στη Γερμανία.

Από τον Δεκέμβριο του 2017 διευθύνει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, στο πλαίσιο το οποίου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ανέλαβε το συντονισμό δράσης για την αναμόρφωση του Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της χώρας. Ωστόσο, έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής.

Κατά τη θητεία του ως γενικού γραμματέα ΥΠΕΘΑ τού ανατέθηκε ο επιχειρησιακός συντονισμός του προσφυγικού, αμέσως μετά την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Έρευνας και Καινοτομίας.

Ο Γιάννης Ταφύλλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δεσκάτη Γρεβενών. Είναι παντρεμένος με την Αφροδίτη Κολονίτσιου και έχει δύο κόρες και έναν γιό.

Τα σχέδια αναβάθμισης της Υπηρεσίας

Σε κάθε περίπτωση, πηγές προσκείμενες στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε υφυπουργείο. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανόν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που σήμερα βρίσκεται στο υπουργείο Εσωτερικών με επικεφαλής αναπληρωτή υπουργό, να καταστεί εκ νέου αυτόνομο υπουργείο. Οι ίδιες πηγές, πάντως, παραπέμπουν τις όποιες αποφάσεις προς το τέλος Αυγούστου και πιο συγκεκριμένα μαζί με τον ανασχηματισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider