Εντείνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντείνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Να σκληρύνουν περαιτέρω τη στάση τους αποφάσισαν οι αγρότες στις γενικές συνελεύσεις σε Σίνδο Θεσσαλονίκη και Νίκαια. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων θα περιλαμβάνει πολύωρους αποκλεισμούς εθνικών δρόμων και τελωνείων έως ότου αποσυρθεί το κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό και ξεκινήσει ο διάλογος από μηδενική βάση.


Αναλυτικότερα, σχεδόν σε 30 μπλόκα της Νίκαιας, η συνέλευση αποφάσισε κλείσιμο δρόμων, λιμανιών, τελωνείων για περισσότερες ώρες, με διευκόλυνση άλλων κοινωνικών ομάδων ενώ εξέδωσε και σκληρή ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης καταγγέλλοντας την κυβέρνηση η οποία «όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, αλλά μας επιτίθεται, εξακοντίζοντας εναντίον μας όχι μόνο συκοφαντίες, βρισιές και χυδαιότητες περί φοροδιαφυγής, αλλά και χημικά».

Προϋπόθεση για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό είναι να αποσυρθούν τα νομοσχέδια για Ασφαλιστικό και Φορολογικό, ανέφερε ο επικεφαλής του μπλόκου της Νίκαιας, μετά το τέλος της συνάντησης και τόνισε ότι «ζητάμε απαντήσεις στα αιτήματά μας και όχι κουβεντολόι».

Το ωράριο των αποκλεισμών θα αποφασιστεί από τα κατά τόπους μπλόκα, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 6ώρο καθημερινό αποκλεισμό των δρόμων.

Αν έχουν διάθεση να απαντήσουν στα αιτήματα και όχι δηλώσεις όπως κάνουν στα πάνελ, τότε δεχόμαστε να συναντηθούμε με τους Υπουργούς, τότε «διασφαλίζουμε ότι θα τους κεράσουμε και τσάι, να έρθουν».

«Είναι νωρίς, ωστόσο να ειπωθεί αν θα συμπλεύσουν με τα άλλα μπλόκα», είπε τέλος ο κ.Μπούτας.

Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica, και “σιγά σιγά κλιμακώνονται τα κλεισίματα στους δόμους, πρόσθεσε.

Το μπλόκο των Τεμπών θα κλείσει τους δρόμους από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, όπως αποφάσισαν σε συνεδρίασή τους χθες το απόγευμα. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει εκ νέου η συντονιστική επιτροπή. Ωστόσο χθες εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό, εφόσον προχωρήσει σε δημόσια χειρονομία «καλής θέλησης».

Από πλευράς του ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή αναφέρθηκε στις των αγροτών και την άρνηση τους να συναντηθούν μαζί του. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την απορία του ότι «ενώ τώρα οι πόρτες του διαλόγου είναι ανοιχτές από την αρχή, κάποιοι δεν τον θέλουν», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι αντίθεση με τους αγρότες και επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση του προς τους διαμαρτυρόμενους για διάλογο, ενώ σημείωσε ότι «δεν θέλουμε να δυσφημούσε αγώνες, οι αγώνες είναι χρήσιμοι, αρκεί να έχουν και αποτέλεσμα».

«Στις κινητοποιήσεις η μεγάλη πλειονότητα είναι κάποιοι που βλέπουν τα εισοδήματα τους να μικραίνουν, όμως κάποιοι από αυτούς που πρωτοστατούν παίρνουν επιδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας προαναγγέλλοντας «ρυθμίσεις για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε φορολογικές ρυθμίσεις, με στόχο την προστασία των αδυνάμων».

«Αν δεν γίνει μεταρρύθμιση, το 2026 η βασική σύνταξη θα είναι μηδέν ευρώ», είπε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι «με την παρέμβαση της Κυβέρνησης το ύψος της θα είναι σήμερα 384 ευρώ», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν μεν επιβαρύνσεις, μικρές επιβαρύνσεις, αλλά αυτές έχουν αποτέλεσμα», δίνοντας το παράδειγμα αγρότη ηλικίας 57 ετών που θα βγει σε σύνταξη το 2016, λέγοντας ότι από το 2018 θα δίνει επιπλέον εισφορές 14,5 ευρώ τον μήνα, αλλά θα πάρει το 2026 σύνταξη 580 ευρώ και όχι 280 που έπαιρνε αν δεν γινόταν η μεταρρύθμιση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider