Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στη Μόρια της Λέσβου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στη Μόρια της Λέσβου
Νέα πυγκραγιά ξέσπασε στη Μόρια το βράδυ της Τετάρτης. Ολοκληρωτική καταστροφή. Πρόσφυγες και μετανάστες τρέχουν να σωθούν.

Νέα φωτιά ξέσπασε στη Μόρια το βράδυ της Τετάρτης, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έκανε στάχτη το ΚΥΤ στη Μόρια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μega, στο σημείο ξεπηδούν ισχυρές φλόγες καίγοντας ότι απέμεινε από χθες. Πρόσφυγες και μετανάστες τρέχουν να σωθούν από τις πύρινες γλώσσες.

Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική στη μεταναστευτική δομή της Μόριας στη Λέσβο, καθώς ο καταυλισμός που φιλοξενούσε σχεδόν 13.000 μετανάστες και πρόσφυγες κάηκε σχεδόν στο σύνολο του, μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν αργά το βράδυ της Τρίτης.

Μηχανήματα του στρατού, την ίδια ώρα, καταβάλλουν προσπάθειες για να ανοίξουν δρόμους προκειμένου να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις εστίες της φωτιάς.Στο σημείο όπου ξέσπασε η νέα εστία της φωτιάς βρίσκονταν τοποθετημένες τουλάχιστον 200 σκηνές όπου διέμεναν πρόσφυγες και μετανάστες. 

insider

Πώς ξεκίνησε η πρώτη πυργκαγιά

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιέ,ς οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήρε διαστάσεις.

Σημειώνεται ότι, όπως καταγγέλλεται, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δήχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους. Αυτή τη στιγμή, στον καταυλισμό επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια τον χώρο.

Σήμερα, ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε πως χίλιοι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας θα φιλοξενηθούν σε πλοίο της Blue Star Ferries που αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα, Τετάρτη, στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σε δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού που θα μεταβούν αύριο, Πέμπτη, στο νησί.

Σε σκηνές θα φιλοξενηθούν οι υπόλοιποι

Οι υπόλοιποι από τους περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο που έμειναν χωρίς στέγη θα φιλοξενηθούν, όπως ανακοινώθηκε, σε σκηνές που στάλθηκαν από άλλα μέρη της χώρας και οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους του ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider