Επίσκεψη στη Βιέννη στις 11 Μαΐου θα πραγματοποιήσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έπειτα από πρόσκληση του Αυστριακού ομολόγου του Sebastian Kurz, με στόχο την εκτόνωση της έντασης που υπάρχει εδώ και πάνω από δύο μήνες στις ελληνο-αυστριακές σχέσεις, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης στάσης της Αυστρίας στο προσφυγικό.

Σχετική πληροφορία της αυστριακής εφημερίδας «Der Standard» επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη.

Η επίσκεψη του 'Ελληνα υπουργού στην αυστριακή πρωτεύουσα πραγματοποιείται σχεδόν δύο μήνες έπειτα από την άρνηση της ελληνικής πλευράς να δεχθεί σε επίσκεψη, στις αρχές Μαρτίου, την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Johanna Mikl-Leitner, εξαιτίας των επανειλημμένων φραστικών επιθέσεων, κατηγοριών και απειλών της εναντίον της Ελλάδας, σε σχέση με τους ελληνικούς χειρισμούς στην προσφυγική κρίση, αλλά και εξαιτίας της Διάσκεψης της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε αυτή την αμφιλεγόμενη διάσκεψη, με θέμα τη μείωση της προσφυγικής ροής, οι προερχόμενοι από το συγκυβερνών - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Johanna Mikl-Leitner και Sebastian Kurz, είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, εξαιρώντας την Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, με διάβημα διαμαρτυρίας, δριμεία κριτική τόσο από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, αλλά και ανάκληση στην Αθήνα της Ελληνίδας πρέσβειρας στην Αυστρία, Χρυσούλας Αλιφέρη, η οποία φέρεται πως θα επιστρέψει τώρα συνοδεύοντας τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Κατά το γεύμα εργασίας που θα έχουν στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, αναμένεται πως ο Sebastian Kurz θα προσπαθήσει να εξηγήσει στον 'Ελληνα ομόλογό του την σκληρή γραμμή που, όπως τονίζουν οι επικριτές της, ακολουθεί στο προσφυγικό η κυβέρνηση της Βιέννης και ειδικότερα ο ίδιος, κάτι που είχε οδηγήσει στο σφράγισμα της Διαδρομής των Βαλκανίων και στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ με τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων.

Μία πρώτη σχετική προσπάθεια από πλευράς Βιέννης είχε γίνει κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα στις 6 Απριλίου ο προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες Αυστριακός υπουργός 'Αμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον 'Ελληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο, ενώ είχε επισκεφθεί και προσφυγικό καταυλισμό.

Σύμφωνα με είδηση της εφημερίδας Der Standard, η Αθήνα τονίζει πως στα πολιτικά δεδομένα δεν έχει αλλάξει τίποτε και η Ελλάδα συνεχίζει να σηκώνει το βάρος των προσφύγων, ωστόσο το προγραμματιζόμενο γεύμα εργασίας ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Sebastian Kurz προσφέρει μία καλή ευκαιρία για να συζητηθούν οι διαφορές.

'Οπως αναφέρει σε χθεσινοβραδινό τηλεγράφημά του το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), από το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών τονιζόταν το βράδυ της Τρίτης ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αυστρίας είχαν συνομιλίες τις περασμένες εβδομάδες τόσο σε τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ τους όσο και σε συναντήσεις τους σε συνόδους του Συμβουλίου Υπουργών, όπου ο κ. Κουρτς προσκάλεσε τον κ. Κοτζιά να επισκεφθεί τη Βιέννη.