Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2019: Η ΕΥΔΑΠ «δεν αφήνει κανέναν πίσω»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2019: Η ΕΥΔΑΠ «δεν αφήνει κανέναν πίσω»
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2019 είναι εστιασμένη στην πρόσβαση σε καθαρό νερό για όλους χωρίς διακρίσεις.

Όποιος και αν είσαι, όπου και αν βρίσκεσαι, το ασφαλές πόσιμο νερό είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμά σου! Και σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει περιθώριο για «εκπτώσεις», καθώς σε παγκόσμια κλίμακα, κυβερνήσεις και φορείς ακολουθούν μια συντονισμένη στρατηγική με στόχο να εξαλειφθούν οι διακρίσεις στον τομέα αυτό.

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, η οποία καθιερώθηκε το 1992 και γιορτάζεται στις 22 Μαρτίου, αποτελεί μία αφορμή για απολογισμό και χάραξης νέων στρατηγικών προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να αυξηθεί η προσβασιμότητα σε ασφαλές νερό.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σχεδόν 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο στερούνται πρόσβασης σε ασφαλές νερό στην κατοικία τους. Επιπρόσθετα, περίπου τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μήνα τον χρόνο. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την σημαντική προσπάθεια που πρέπει να πραγματοποιηθεί από όλους μας ώστε να βεβαιώσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι, χωρίς διακρίσεις οποιασδήποτε φύσεως θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Γι’ αυτό το λόγο η ατζέντα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2019 είναι εστιασμένη στην άμεση κι εύκολη πρόσβαση στο νερό για όλους, βασιζόμενο και στον Στόχο Αειφόρου Ανάπτυξης 6 ο οποίος αποβλέπει στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της αειφόρου διαχείρισης του νερού για όλους μέχρι το 2030.

Φέτος, η Ημέρα είναι εστιασμένη στην πρόσβαση σε καθαρό νερό για όλους χωρίς διακρίσεις (Leaving No one Behind).

Η ΕΥΔΑΠ στην πρώτη γραμμή για καθολική πρόσβαση σε ασφαλές νερό

Βασική προϋπόθεση προκειμένου να έχουν όλοι πρόσβαση σε ασφαλές νερό αποτελεί η ποιότητα του νερού και φυσικά το κόστος. Η ΕΥΔΑΠ εδώ και χρόνια φροντίζει να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την ποιότητα του νερού βρύσης με αποτέλεσμα, το πολύτιμο αυτό αγαθό να καθίσταται οικονομικά προσιτό σε όλους.

Η ΕΥΔΑΠ βαθμολογήθηκε με άριστα 10 από τo Urban Water Atlas for Europe της ΕΕ αναφορικά με την ποιότητα του νερού που τρέχει στις βρύσες κάθε νοικοκυριού της πόλης της Αθήνας, μια διάκριση η οποία αναγνωρίζει την ανωτερότητα του νερού της Αθήνας και τις προσπάθειες της ΕΥΔΑΠ μέσω των συνεχών ελέγχων.

Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ έχει εφαρμόσει από την 1η Φεβρουαρίου του 2016 το κοινωνικό τιμολόγιο το οποίο απευθύνεται σε οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, διασφαλίζοντας ότι κανένας στην περιοχή αρμοδιότητας της για ύδρευση δεν θα στερηθεί το νερό για οικονομικούς λόγους. Επίσης, έχει εισάγει το φιλανθρωπικό τιμολόγιο σε φορείς και ιδρύματα που πραγματοποιούν φιλανθρωπικό έργο όπως και ειδικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (υπερήλικες κλπ.).

Για να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε άριστη ποιότητα πόσιμου νερού, η ΕΥΔΑΠ πραγματοποιεί ελέγχους 365 ημέρες τον χρόνο μέσω της λήψης δειγμάτων από τις λεκάνες απορροής, τα φράγματα, τους ταμιευτήρες και τα υδραγωγεία, μέχρι και το πιο απομακρυσμένο σημείο του δικτύου. Τα δείγματα μεταφέρονται με ειδικά δοχεία στα πιστοποιημένα εργαστήρια της ΕΥΔΑΠ στα οποία πραγματοποιούνται διεξοδικοί έλεγχοι, στοχεύοντας στην εξασφάλιση άριστης ποιότητας του νερού που φτάνει στις βρύσες μας.

Το νερό είναι ζωή. Το νερό έχει προτεραιότητα. Πάνω απ’ όλα, δεν πρέπει να μείνει κανένας χωρίς πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Η ΕΥΔΑΠ, μια ολόκληρη κοινωνία εργαζομένων, προσφέρει την εμπειρία, τις γνώσεις και τις υπηρεσίες της, 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο, για να έχουν όλοι αδιάλειπτη πρόσβαση σε ποιοτικά άριστο και οικονομικά προσιτό νερό.

Μιλώντας με αριθμούς….

Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, καταδεικνύουν την αξία του νερού ως κοινωνικού αγαθού και την ανάγκη περιορισμού της βιώσιμης διαχείρισής του:

• 2.1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλές νερό στο σπίτι
• Ένα στα τέσσερα δημοτικά σχολεία δεν διαθέτει πόσιμο νερό με αποτέλεσμα οι μαθητές να χρησιμοποιούν μη ελεγμένες πηγές ή να διψούν.
• Περισσότερα από 700 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από διάρροια που συνδέεται με μη ασφαλές νερό και κακή υγιεινή.
• Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 80% των ανθρώπων που δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλείς πηγές νερού ζει σε αγροτικές περιοχές.
• Περίπου 159 εκατομμύρια άνθρωποι συλλέγουν το πόσιμο νερό τους από τα επιφανειακά ύδατα, όπως λίμνες και ρυάκια.
• Περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι - σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού - αντιμετωπίζουν σοβαρή λειψυδρία κατά τη διάρκεια τουλάχιστον ενός μηνός μέσα σε ένα έτος.
• 700 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα μπορούσαν να εκτοπιστούν λόγω της έντονης λειψυδρίας μέχρι το 2030.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider