Στα αζήτητα μένουν οι ελβετικές μετοχές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα αζήτητα μένουν οι ελβετικές μετοχές

Αναζητούν αγοραστές κι όμως… δεν βρίσκουν, ακόμη κι αν καταγράφουν αποδόσεις – ρεκόρ έναντι των κρατικών ομολόγων. Ο λόγος για τις ελβετικές μετοχές, οι οποίες έχουν αναδειχθεί στους μεγαλύτερους χαμένους μεταξύ των αγορών του αναπτυγμένου κόσμου από τις αρχές του 2016.

Αιτία; Οι μεγάλες πιέσεις που δέχθηκε ο χρηματοπιστωτικός κλάδος με την έλευση του νέου έτους και οι ανησυχίες που πυροδότησε η διαρκής ισχυροποίηση του ελβετικού φράγκου.

Οι επενδυτές δηλώνουν ανοιχτά bearish (απαισιόδοξοι) για την πορεία του ελβετικού χρηματιστηρίου, αποκαλύπτοντας πως δεν σταματούν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τις ελβετικές μετοχές. Η αλλαγή τάσης είναι γεγονός, με τους καλά γνωρίζοντας να μιλούν για «τέλος εποχής». Για το τέλος της εποχής εκείνης που δεν υπήρχε μεγαλύτερο «ασφαλές καταφύγιο» από τις ελβετικές μετοχές.

Οι ανησυχίες για την κατάσταση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου δεν μπορούσαν παρά να επηρεάσουν και τις ελβετικές Credit Suisse και UBS, οι οποίες είδαν τις μετοχές τους να «παραδίδονται» στο γενικευμένο καθοδικό σπιράλ του προηγούμενου διαστήματος.

Σοβαρό πλήγμα για την ελβετική χρηματιστηριακή αγορά αποτέλεσαν και οι φόβοι για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη. Και παρά το γεγονός πως ο επικεφαλής της κεντρικής ελβετικής τράπεζας, της Swiss National Bank (SNB), Thomas Jordan, προανήγγειλε πριν από μερικά 24ωρα πως δεν αποκλείεται ένας νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης, με στόχο να μετριαστούν οι πιέσεις που δέχεται το ελβετικό φράγκο, οι αναλυτές παραμένουν ακόμη αρκετά επιφυλακτικοί.

«Ο κίνδυνος ισχυροποίησης του ελβετικού φράγκου μένει πάντα κίνδυνος», σχολιάζει ο John Plassard, trader στη Mirabaud Securities, που εδρεύει στη Γενεύη. «Μπορεί να υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στις ελβετικές μετοχές, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται για να τις αγοράσει. Και για το προσεχές μέλλον, η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει», προσθέτει ο ίδιος.

Οι μετοχές των UBS και Credit Suisse μετρούν απώλειες άνω του 25% από τις αρχές του 2016, υπό το βάρος των ανησυχιών για τον αντίκτυπο του περιβάλλοντος των χαμηλών επιτοκίων. Απώλειες 9% καταγράφει όμως και η μετοχή της Swatch, ακόμη κι αν το μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων της δεν προέρχεται από την ελβετική αγορά, αλλά από το εξωτερικό.

Για τον Ion-Marc Valahu, ιδρυτή της Clairinvest, η κατάσταση θα αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο. «Είναι θέμα χρόνου οι επενδυτές να επανακαθορίσουν τη στάση τους», δηλώνει, εκφράζοντας την προτίμησή του στις ελβετικές μετοχές έναντι των ομολόγων και δη στους κλάδους της υγείας και των κατασκευών.

«Η ελβετική οικονομία μπορεί να μην τα πηγαίνει περίφημα, σίγουρα όμως δεν τα πηγαίνει άσχημα», σχολιάζει επίσης ο Valahu και προσθέτει «ευκαιρίες υπάρχουν, αρκεί να τις προσέξεις. Και δεν είναι λίγες», τονίζει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider