Ο Trump έγινε... μασκότ στον Καναδά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Trump έγινε... μασκότ στον Καναδά

Τον Donald Trump διάλεξε ως «μασκότ» μια διαφημιστική εταιρεία από τον Καναδά που αναζητά ταλέντα από τη Silicon Valley για ενίσχυση του κλάδου τεχνολογίας της χώρας. Στις διαφημίσεις της στο Facebook, η Sortable χρησιμοποίησε μια φωτογραφία του υποψηφίου για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανού με τη λεζάντα: «Δουλεύετε στη Silicon Valley και ο Trump σας τρομάζει; Ο Καναδάς σάς περιμένει».

Την ερχόμενη εβδομάδα, μια ομάδα από δημάρχους καναδικών πόλεων θα επισκεφθεί την Καλιφόρνια για να προωθήσει τις τεχνολογικές εταιρείες της χώρας, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει «μυαλά» στον κλάδο της τεχνολογίας και να αντιστρέψει το brain drain (διαρροή ταλέντων) προς τις ΗΠΑ.

Πιστή στους κανόνες ευγενείας, η ομάδα επέλεξε να μην αναφερθεί στη διχαστική ρητορική του υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και προτίμησε να τονίσει τα θετικά στοιχεία. «Η αποδοχή της διαφορετικότητας, αντί να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής διαμάχης, αναδεικνύεται από εμάς σαν τεράστιο πλεονέκτημα», υπογραμμίζει ο δήμαρχος του Τορόντο John Tory που σκοπεύει να επισκεφθεί την ελίτ της Silicon Valley, όπως Facebook, Twitter, Square, Google, Salesforce, καθώς και μια σειρά από εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital). «Προσπαθούμε να έχουμε μια πολιτική κουλτούρα που δεν είναι τόσο διχαστική», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Google, οι αναζητήσεις με βάση τη φράση «πώς μπορώ να μετακομίσω από τον Καναδά» έχουν εκτιναχθεί μετά τη νίκη του Trump σε 7 από τις 11 προκριματικές αναμετρήσεις της «Σούπερ Τρίτης» στις ΗΠΑ, όπως επιβεβαιώνει το στέλεχος της εταιρείας, Simon Rogers.

Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί απειλούν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να μεταναστεύσουν στο γειτονικό κράτος. Το ίδιο είχε συμβεί και στη θητεία του Bush Junior, αν και οι περισσότερες απειλές δεν υλοποιήθηκαν.

«Αν και δεν πιστεύουμε ότι οι Αμερικανοί θα μεταναστεύσουν μαζικά στον Καναδά αν δεν συμφωνήσουν με το αποτέλεσμα των εκλογών, θέλουμε να δώσουμε περισσότερα κίνητρα», αναφέρει η Sortable. «Γιατί έτσι ορίζουν οι καναδικοί κανόνες ευγένειας», προσθέτει χαριτολογώντας.

Όπως διευκρινίζει ο διευθυντής της διαφημιστικής start-up, Christopher Reid, η καμπάνια δεν απευθύνεται τόσο στους Αμερικανούς, όσο στους κατοίκους των ΗΠΑ που προέρχονται από άλλες χώρες. Ελπίζουν ότι θα αντιπαραβάλουν την ανοχή και την εξωστρέφεια του Καναδού πρωθυπουργού Justin Trudeau με τις ξενοφοβικές δηλώσεις του Trump κατά των Μουσουλμάνων και των Μεξικανών. «Έχουμε έναν πρωθυπουργό που κινείται προς διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση –είναι απίστευτα ανοιχτός και ενθαρρυντικός προς τους μετανάστες, γεγονός που αναμφίβολα μας εξυπηρετεί», εξηγεί ο Reid.

Ο Καναδάς καταβάλλει αγωνιώδεις προσπάθειες να κρατήσει τα στελέχη, αλλά και τις εταιρείες, του τεχνολογικού κλάδου εντός των συνόρων, δεδομένου του μεγάλου κύματος φυγής που έχει σημειωθεί προς τις ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, μια μεγάλη κατηγορία επιτυχημένων startups, με επικεφαλής την Shopify, έχουν επιλέξει να παραμείνουν στον Καναδά, θέτοντας τις βάσεις για την καναδική Silicon Valley που αναμένεται να προσελκύσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια από τις ΗΠΑ και αλλού.

Ωστόσο, η χώρα εξακολουθεί να «χάνει» τους εξειδικευμένους καθηγητές και ερευνητές που μετακινούνται προς Νότο και αυτό ακριβώς προσπαθεί να αντιστρέψει με τη νέα διαφημιστική καμπάνια. Πρόσφατα, η Google «ψάρεψε» από τον Καναδά έναν κορυφαίο καθηγητή τεχνητής νοημοσύνης, ενώ τα «δίχτυα» τους ρίχνουν στη χώρα και κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια, στερώντας τον Καναδά από τα ταλέντα στον χώρο στην τεχνολογίας.

Στην πρόσφατη σύνοδο για την πυρηνική ενέργεια στην Ουάσιγκτον, ο Καναδός πρωθυπουργός επαίνεσε τα τεχνολογικά κέντρα που έχουν δημιουργηθεί στο Τορόντο και τις αδελφοποιημένες πόλεις Κίτσενερ- Γουοτερλού ως «εξαιρετικά παραγωγικά». Αυτό, βέβαια, οι αμερικανικές εταιρείες γνωρίζουν καλά, «αφού συστηματικά έρχονται και αρπάζουν τους καλύτερους αποφοίτους μας», σημείωσε δηκτικά ο Trudeau. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τους αποφοίτους αυτούς να μείνουν στον Καναδά και να κλέψουμε και εμείς με τη σειρά μας τα πιο λαμπρά μυαλά από τη Silicon Valley», ομολόγησε.

Στο πλαίσιο της αποστολής τους στις ΗΠΑ, οι δήμαρχοι του Τορόντο, του Κίτσενερ και του Γουοτερλού θα συναντηθούν επίσης με Καναδούς ομογενείς που ζουν εκεί. «Είναι άνθρωποι που εργάζονται στην Καλιφόρνια και σε πολλές περιπτώσεις σε κλάδους που έχουν εκτιναχθεί. Τους θέλουμε πίσω στην πατρίδα», αναφέρει ο δήμαρχος του Τορόντο. Ένα από τα «ξενιτεμένα ταλέντα» είναι και ο πρώην εργαζόμενος της Facebook Chamath Palihapitiya, συνιδρυτής της Uber Garrett Camp και ο συνιδρυτής της Slack, Stewart Butterfield.

Ανεξάρτητα από το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ, η καναδική κυβέρνηση και οι εταιρείες της χώρας προσπαθούν να προσελκύσουν εξειδικευμένο προσωπικό από άλλες χώρες για να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικοί στον τεχνολογικό κλάδο διεθνώς, όπως αναφέρει ο Feridun Hamdullahpur, πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Γουοτερλού. «Πρέπει να έχουμε παρουσία στη διεθνή σκηνή, ο κόσμος δεν θα μας μάθει αλλιώς», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider