«Μικρό καλάθι» κρατούν οι αναλυτές για τη στερλίνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μικρό καλάθι» κρατούν οι αναλυτές για τη στερλίνα
Λίγοι αναλυτές είναι θετικοί, καθώς η συμφωνία που φέρνει η Μέι στο κοινοβούλιο δεν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες επικύρωσης.

Από τα χείλη της Τερέζας Μέι… κρέμεται η στερλίνα, αφού οι επόμενες κινήσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού θα κρίνουν την πορεία του νομίσματος που έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Brexit.

Pound

Η αλήθεια είναι πως λίγοι αναλυτές είναι θετικοί, καθώς η συμφωνία που φέρνει η Μέι στο κοινοβούλιο δεν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες επικύρωσης και το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα κάνει η πρωθυπουργός εάν απορριφθεί. Η ίδια έχει ξεκαθαρίσει ότι υπάρχουν τρεις επιλογές: επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την ΕΕ, επανάληψη του δημοψηφίσματος και εθνικές εκλογές.

Καθένα από αυτά τα σενάρια καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το «διαζύγιο» Βρετανίας-ΕΕ έως το τέλος του έτους, με τη στερλίνα να κινδυνεύει να βυθιστεί έως και στα 1,20 δολάρια, σύμφωνα με την Credit Agricole SA. Ακόμη πιο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές του νομίσματος είναι οι αναλυτές των εταιρειών BlueBay Asset Management και Aberdeen Standard Investments.

«Η πιθανότητα να προχωρήσει αυτή η συμφωνία δεν φαίνεται ισχυρή», σχολιάζει ο Μαρκ Ντόουινγκ, διαχειριστής ρευστών διαθεσίμων στην BlueBay που διαχειρίζεται ενεργητικό 60 δισ. δολαρίων.

Ακόμη πιο απαισιόδοξος είναι ο αναλυτής της Woodman Asset Management, Μπερντ Μπεργκ, ο οποίος «βλέπει» τη στερλίνα να κατρακυλά στα 1,10 δολάρια -σε επίπεδα όπου δεν έχει ξαναβρεθεί το βρετανικό νόμισμα από το 1985.

Η στερλίνα σταθεροποιήθηκε την Παρασκευή, μετά από πτώση 2% μετά το πολιτικό «δράμα» μια ημέρα νωρίτερα. Στην Ασία σήμερα, Δευτέρα, η διαπραγμάτευση ξεκίνησε σε θετικό έδαφος για το βρετανικό νόμισμα που κατέγραφε οριακά κέρδη 0,02% στο 1,284 έναντι του δολαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider