Αντίστροφη μέτρηση για την ομιλία Γιούνκερ στο Στρασβούργο

Μαρία Βασιλείου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για την ομιλία Γιούνκερ στο Στρασβούργο

Σε ρυθμούς εντατικής εργασίας έχουν αρχίσει να μπαίνουν οι Βρυξέλλες από την αρχή της εβδομάδας μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές με πρώτη σημαντική συνάντηση μετά την αυγουστιάτικη ραστώνη, τη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων τις δύο τελευταίες μέρες του Αυγούστου. Την Πέμπτη και την Παρασκευή οι επίτροποι θα συζητήσουν δράσεις, που θα υιοθετήσουν μέχρι το τέλος της θητείας της Επιτροπής Γιούνκερ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Στην ατζέντα θα βρεθεί επίσης το κείμενο της Ομιλίας για την Κατάσταση της Ένωσης, την οποία θα εκφωνήσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 12 Σεπτεμβρίου στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο μόλις μία μέρα μετά από την ομιλία του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Στρασβούργο στο πλαίσιο των προσκλήσεων, που απευθύνει ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής βουλής κ. Αντόνιο Ταγιάνι στους ευρωποίους αρχηγούς κρατών με στόχο να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για το μέλλον της Ευρώπης.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ με τους επιτρόπους θα προετοιμάσουν την ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης» δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο κ. Σχοινάς. Ως είθισται η καθιερωμένη ομιλία Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιεί κάθε Σεπτέμβριο ενώπιον των εκλεγμένων ευρωβουλευτών, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις του για τα πλέον κρίσιμα ζητήματα, που αντιμετωπίζει η ΕΕ και να χαράξει την ατζέντα των εργασιών της Επιτροπής για την επόμενη, τελευταία χρονιά της θητείας της. Ο κ. Σχοινάς αρκέστηκε να αναφερθεί όσον αφορά στο περιεχόμενο της ομιλίας Γιούνκερ, ότι θα περιλαμβάνει ορισμένα ζητήματα, που έχουν περιληφθεί στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου του περασμένου Ιουνίου, στις ευρωπαϊκές εκλογές και σε θεσμικά θέματα.

Το 2019 προμηνύεται κρίσιμη χρονιά για την Ευρώπη. Θα είναι η χρονιά, που λήγει η προθεσμία για το Brexit, στο τέλος Μαρτίου. Το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία φαίνεται ότι δεν θα περάσει χωρίς σχολιασμό από τον πρόεδρο της Κομισιόν. Όπως, άλλωστε και τα σύννεφα του εμπορικού πολέμου. Ο ίδιος, άλλωστε, βρέθηκε στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο για να συνομιλήσει με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να αποφύγει να «χτυπήσουν» οι εντάσεις την ευρωπαϊκή αυτοβιομηχανία.

Το εμπόριο ήταν, άλλωστε, θέμα που συμπεριέλαβε στα κυριότερα μηνύματά του στην ομιλία της περασμένης χρονιάς. Ο Μαρκ Τουέιν είχε την τιμητική του στην περυσινή ομιλία, καθώς τόσο στην αρχή, αλλά και στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε στα λόγια από γνωστό απόφθεγμα του εμβληματικού αμερικανού συγγραφέα, απαραίτητες παραφράσεις για να στείλει το μήνυμα ότι η ΕΕ θα πρέπει να «πιάσει τους εμπορικούς ανέμους στα πανιά της». Όμως, οι εμπορικές εντάσεις με τον Λευκό Οίκο θα βρίσκονται στην κορυφή των ανησυχιών σε Βρυξέλλες, όπως άλλωστε και σε Βερολίνο τους επόμενους μήνες.

Πέρυσι ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε ευχαριστήσει την Ιταλία για τη συνδρομή της στο μεταναστευτικό. Φέτος, οι απειλές του επικεφαλής των «Πέντε Αστέρων», Λουίτζι Ντι Μάιο, και η σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ με αφορμή την τύχη του με την αποβίβαση των προσφύγων και μεταναστών από το ιταλικό πλοίο Diciotti, δημιουργούν ένα εντελώς διαφορετικό κάδρο και ο «ενωτικός» Γιούνκερ έχει δείξει ότι είναι κάθετος προς τους ηγέτες που δεν επιδεικνύουν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Οι ευρωβουλευτές, που αναμένεται ότι θα γεμίσουν το ευρωκοινοβούλιο για να παρακολουθήσουν το κύκνειο άσμα του Γιούνκερ – ο ίδιος δήλωσε κατά την περυσινή ομιλία ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος – θα περιμένουν να ακούσουν για τις ευρωεκλογές και εκ νέου για τις θέσεις Γιούνκερ για τον επονομαζόμενο Spitzenkandidat, το πρόσωπο, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται, που κάθε ομάδα του ευρωκοινοβουλίου προτείνει για πρόεδρο της Κομισιόν αν τελικά επικρατήσει στις εκλογές στο Ευρωκοινοβούλιο.

Για την Ελλάδα πέρυσι ο Γιούνκερ είχε αρκεστεί σε μία μόνο αναφορά, σχετική με την ασφάλεια των συνόρων της. Φέτος αν υπάρξει αναφορά θα έχει να κάνει με την έξοδο από το πρόγραμμα. Είχε, άλλωστε, δηλώνει στις 20 Αυγούστου ότι «καθώς ο ελληνικός λαός αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του, θα βρει πάντα σ’ εμένα έναν σύμμαχο, έναν συνεργάτη και έναν φίλο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider