Η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά της διαφθοράς

Μάκης Βορίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά της διαφθοράς

Υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα; Προφανώς. Όπως και παντού. Στην Ελλάδα είναι πράγματι, σύμφωνα με στατιστικούς δείκτες, μεγαλύτερη από τον μέσο όρο. Προφανώς, η Ελλάδα, ούτε πρώην Σοβιετική χώρα είναι, ούτε τριτοκοσμική, οπότε η έκταση της υφιστάμενης διαφθοράς είναι μη συγκρίσιμη με αυτές τις υπερδιεφθαρμένες χώρες αλλά είναι σαφώς πιο διεφθαρμένη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Πρέπει λοιπόν το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί; Φυσικά. Και τι θα έπρεπε να γίνει; Τι κάνει μία σοβαρή Κυβέρνηση που σοβαρά θέλει να συγκρουστεί με την διαφθορά;

Φτιάχνει ένα κανονιστικό και ελεγκτικό πλαίσιο για την αντιμετώπισή της. Ούτε τα ανάγει όλα στις κοινωνικές σχέσεις με αναλύσεις τύπου «φταίει ο καπιταλισμός για τον εκμαυλισμό των συνειδήσεων» ούτε τα μετατρέπει όλα σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και μεγαλοστομίες. Μία σοβαρή Κυβέρνηση εντοπίζει το πρόβλημα σε κάθε σημείο της Διοικήσεως, όπου αυτό παρατηρείται, και εκπονεί σχέδιο.

Και δεν αντιμετωπίζονται όλα με τον ίδιο τρόπο: άλλο η υπερτιμολόγηση στα δημόσια έργα, άλλο οι μεγάλες εκπτώσεις, άλλο οι αχρείαστες συμπληρωματικές συμβάσεις, άλλο το κλέψιμο στα υλικά και οι ψευδείς πιστοποιήσεις καταλληλότητας.

Επίσης στον χώρο της υγείας, άλλο το φακελάκι, άλλο οι στημένοι διαγωνισμοί, άλλο η υπερτιμολόγηση υλικών, άλλο η εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης, άλλο οι ψεύτικες χρεώσεις νοσηλείας, άλλο η προκλητή συνταγογράφηση. Στον χώρο της Αστυνομίας, άλλο ο διεφθαρμένος αστυνομικός, άλλο η κάλυψη τρομοκρατών, άλλο το σύστημα προμηθειών.

Όλα είναι κόστος, όλα είναι διαφθορά, αλλά το κάθε ένα χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση.

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι κόπτεται για το ζήτημα αυτό, είναι όμως όπως όλα όσα λέει ο κ. Τσίπρας: ένα ακόμη ψέμα.

Γιατί αν ήταν αλήθεια, τότε γιατί δεν εφάρμοσε τίποτε από ένα εκτεταμένο και αναλυτικό σχέδιο για την διαφθορά στην υγεία που είχα παρουσιάσει τον Οκτώβριο του 2014, και είχα αποστείλει στον κ. Τέντε, επικεφαλή τότε της Αρχής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς; Αν ήταν αλήθεια, γιατί άφησε να καταπέσει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ανυποστήρικτη η διάταξη που είχα εισηγηθεί και είχε ψηφιστεί σχεδόν ομόφωνα (πλην ΚΚΕ) στο Κοινοβούλιο για την υποχρεωτική δημοσιοποίηση των κάθε είδους παροχών των φαρμακοβιομηχανιών προς τους γιατρούς;

Αν ήταν αλήθεια, γιατί σταμάτησε δρομολογημένο διαγωνισμό προμηθειών φαρμάκων στα νοσοκομεία το 2014; Αν ήταν αλήθεια, από όλες τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να πράξει (πειθαρχικά συμβούλια, ποινική νομοθεσία, ενίσχυση των ελεγκτών, και τόσα άλλα), τι έχει πράξει; Ακόμη και σχετικά με τους παρόχους υγείας, που είχαμε πιάσει με υπερτιμολογήσεις ή με ψευδή τιμολόγηση υπηρεσιών, μετά από εξαντλητικό έλεγχο των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιριών, τα δε ευρήματα της έρευνας είχαμε παρουσιάσει το 2014, μόλις τον Δεκέμβριο του 2016 και μετά από άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία.

Ο κ. Τσίπρας αρέσκεται στην λασπολογία «εμπλέκονται υπουργοί στο «σκάνδαλο NOVARTIS»; Ποιοί; Δεν μας είπε ποτέ. Τους ξέρει; Γιατί δεν τους λέει; Δεν τους ξέρει; Γιατί το λέει;

Το σκάνδαλο του «Ερρίκου Ντυνάν» που εμπλέκονται πέντε υπουργοί της «Νέας Δημοκρατίας»; Ποιοι; Αυτούς που αναφέρει σε μία κατάθεσή του ο κ. Μαρτίνης; Ποιος κ. Μαρτίνης; Ο υπόδικος και προσωρινά κρατούμενος που υπογράφει την κατάθεσή του «χριστιανός ορθόδοξος, μη ομοφοβικός». Αυτός ο κ. Μαρτίνης.

Και τι λέει ο άνθρωπος αυτός; Ότι πρέπει να ελεγχθεί ο Χατζηδάκης; Γιατί; Γιατί επόπτευε τον Μηταράκη, που δεν δέχθηκε να τον δει.

Και ο Μηταράκης τι κακό έκανε; Δεν τον είδε. Και ο Λυκουρέντζος; Ούτε αυτός τον είδε. Και ο Γεωργιάδης; Α, ο Γεωργιάδης, αφού είχε παραιτηθεί η διοίκηση Μαρτίνη, πήγε στο Δικαστήριο και ζήτησε να διοριστεί προσωρινή διοίκηση. Και το Δικαστήριο την διόρισε. Όχι ο Γεωργιάδης, το Δικαστήριο, με απόφασή του. Α, και εγώ; Γιατί; Γιατί εισηγήθηκα στην Βουλή και η Βουλή ψήφισε μία διάταξη με την οποία προστατευόταν η προσωρινή διοίκηση του «Ερυθρού Σταυρού» και του «Ερρίκος Ντυνάν» από διώξεις για ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές φόρων, και οφειλές δεδουλευμένων μισθών, δηλ. για τα χρέη που είχε σωρεύει η διοίκηση Μαρτίνη για τα οποία αλλιώς αυτοί οι άνθρωποι, οι διορισμένοι από το Δικαστήριο, θα ενέχονταν με τις προσωπικές του περιουσίες και η Βουλή το δέχτηκε.

Τι έπρεπε όμως να γίνει; Να μείνει η διοίκηση Μαρτίνη; Να μην βγει το Ντυνάν στον πλειστηριασμό; Και πως εξαρτιόταν αυτό από το Δημόσιο; Ένα ίδρυμα, δηλαδή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, συσταθέν από τον Ερυθρό Σταυρό, χρώσταγε κοντά στα 300 εκ. ευρώ. Από αυτά, πολλά, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία επέσπευσε δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό στον οποίο υπήρξε υπερθεματιστής που κατέβαλε το εκπλειστηρίασμα και απέκτησε την κλινική. Τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώθηκαν, το Δημόσιο πληρώθηκε, τα ποσά κατανεμήθηκαν σύμφωνα με τον πίνακα κατάταξης που κατήρτισε ο συμβολαιογράφος.

Ο κ. Τσίπρας, τι θα ήθελε να γίνει; Σοβαρά; Να το πάρει το Δημόσιο, μας είπε. Και να πληρώσει ο φορολογούμενος τα 300 εκ. «σπασμένα» του κ. Μαρτίνη; Ποιος εξυπηρετεί συμφέροντα λοιπόν; Αυτούς που λέει να πληρώσει ο φορολογούμενος τις οφειλές του Μαρτίνη στους φαρμακοβιομήχανους ή εμείς, που με την επιλογή μας, διατηρήσαμε τις θέσεις εργασίες, κρατήσαμε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα ζωντανό, και εισέπραξαν τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο τα οφειλόμενα σε αυτά.

Ο κ. Τσίπρας, όπως σε όλα, δεν ενδιαφέρεται για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ούτε ο κύριος στόχος του είναι ο αποπροσανατολισμός. Αυτός είναι δευτερεύον στόχος. Ο στόχος του είναι να σπιλώσει τους βασικούς πολιτικούς του αντιπάλους, ειδικώς όσους τον μάχονται με πάθος και αποφασιστικότητα, και να οικοδομήσει αυτό που θεωρεί δικό του σύμπλεγμα συμφερόντων. Αυτό σημαίνει να φύγει το Mega για να έρθει ο Καλογρίτσας, να φύγει ο Ψυχάρης για να έρθει ο Λαζόπουλος και ο Βαξεβάνης. Αν ήταν αλλιώς θα έκανε ουσιαστικές θεσμικές παρεμβάσεις και όχι θεατρινισμούς.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider