Γουιάνα: Στρατιωτικό ελικόπτερο αγνοείται κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γουιάνα: Στρατιωτικό ελικόπτερο αγνοείται κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα
Η ένταση ανάμεσα στη Γουιάνα και τη Βενεζουέλα αυξήθηκε με φόντο τη διαφορά των δυο χωρών για την κυριαρχία στην Εσεκίμπο, περιοχή με μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου την οποία διεκδικεί το Καράκας.

Ελικόπτερο των ενόπλων δυνάμεων της Γουιάνας με επτά επιβαίνοντες εξαφανίστηκε χθες Τετάρτη κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, με φόντο τη διαφορά των δυο χωρών για την κυριαρχία στην Εσεκίμπο, περιοχή με μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου την οποία διεκδικεί το Καράκας, έκανε γνωστό το γενικό επιτελείο στην Τζόρτζταουν.

«Το αεροσκάφος βρισκόταν εν πτήσει προς τα σύνορά μας (...) Χάσαμε την επαφή», εξήγησε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Όμαρ Καν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας πως το ελικόπτερο βρισκόταν περίπου 45 χιλιόμετρα από τα σύνορα, οριακά εντός της Εσεκίμπο.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πιθανό να ευθύνεται η Βενεζουέλα για το συμβάν, απάντησε «δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να υποδεικνύει κάτι τέτοιο». Νωρίτερα, σημείωσε πως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή ήταν «κακές».

Η ένταση ανάμεσα στη Γουιάνα και τη Βενεζουέλα αυξήθηκε καθώς ο πρόεδρος της πρώτης Ιρφάαν Άλι δήλωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ πως δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της δεύτερης Νικολάς Μαδούρο ήταν «μια απευθείας απειλή», καθώς αυτός ο τελευταίος διέταξε να χορηγηθούν πετρελαϊκές άδειες για το Εσεκίμπο, μια περιφέρεια που ανήκει στη Γουιάνα και είναι πλούσια σε πετρέλαιο.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ η Βενεζουέλα οργάνωσε την Κυριακή ένα δημοψήφισμα για το Εσεκίμπο. Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς -που αμφισβητούνται από πολυάριθμους παρατηρητές- συμμετείχαν περίπου 10,4 εκατομμύρια βενεζουελανοί ψηφοφόροι και 95% τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της εν λόγω περιοχής στη χώρα τους.

Στη βάση αυτής της «νίκης», ο Μαδούρο έδωσε χθες, Τρίτη, εντολή στη γιγάντια δημόσια πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA να χορηγήσει άδειες για την εκμετάλλευση πετρελαίου και αερίου στην περιφέρεια του Εσεκίμπο.

Ο ίδιος πρότεινε επίσης να θεσπίσει η χώρα έναν ειδικό νόμο που να απαγορεύει την υπογραφή συμβολαίων με επιχειρήσεις του τομέα που εργάζονται βάσει δικαιωμάτων που τους έχουν χορηγηθεί από τη Γουιάνα. Ο Μαδούρο έκανε λόγο για μια προθεσμία τριών μηνών που δόθηκε σ' αυτές τις εταιρείες για να αποσυρθουν από την «προς οριοθέτηση» ζώνη, λέγοντας πάντως παράλληλα πως είναι «ανοικτός για συζήτηση».

Ο ίδιος ζήτησε επίσης να θεσπιστεί νόμος για να δημιουργηθεί η επαρχία της Γκουαγιάνα Εσεκίμπα, να διεξαχθεί εκεί απογραφή και να χορηγηθούν στους κατοίκους δελτία ταυτότητας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας απηύθυνε εντούτοις έκκληση για «μια διπλωματική συμφωνία, δίκαιη, ικανοποιητική για τα μέρη και φιλική», υποστηρίζοντας παράλληλα πως η χώρα του θα «ανακτήσει» το Εσεκίμπο, όπου το 2015 ανακαλύφθηκαν σημαντικά κοιτάσματα αργού. Ο πρόεδρος της Γουιάνας δεν άρχισε να αντιδράσει, εκφωνώντας χθες, Τρίτη, το βράδυ μια ομιλία προς το έθνος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Στις 17 Μαρτίου του 2024 οι προεδρικές εκλογές

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προσβλέπουμε σε μια γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Σύνοδος ΕΕ-Κίνας: Συνάντηση Φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ με Σι Τζινπίνγκ - Εμπορικές συναλλαγές στο επίκεντρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider