Ζ. Ράπτη: 441 ωφελούμενοι στο πρόγραμμα για την ψυχογηριατρική υποστήριξη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζ. Ράπτη: 441 ωφελούμενοι στο πρόγραμμα για την ψυχογηριατρική υποστήριξη
Το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης αφορά σε κατοίκους απομακρυσμένων νησιωτικών και ακριτικών περιοχών.

Τα μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης - ΟΠΨΥ παρουσίασε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, σε Ημερίδα που διοργάνωσε το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο».

Το Πρόγραμμα υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υγείας και υλοποιείται σε συνεργασία με το Αιγηνίτειο Νοσοκομείο, το Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, προς όφελος των κατοίκων απομακρυσμένων νησιωτικών και ακριτικών περιοχών, και ήδη έχουν ενταχθεί σε αυτό 441 ωφελούμενοι με μέσο όρο ηλικίας τα 72 έτη.

Η χρήση των υπηρεσιών του Προγράμματος έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση της απόστασης και του χρόνου που δαπανούν οι ωφελούμενοι, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Όπως δήλωσε η υφυπουργός Υγείας, «το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά από άλλες δράσεις του υπουργείου Υγείας για την υποστήριξη των ηλικιωμένων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, ορεινές και νησιωτικές, και συγκεκριμένα:

  • Πρώτον, το δίκτυο τηλεψυχιατρικής και τηλεϊατρικής, το οποίο λειτουργεί ήδη σε απομακρυσμένες περιοχές του τόπου μας, όπως το Καστελόριζο και τη Σύμη.
  • Δεύτερον, την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για την άνοια 1102, η οποία παρέχει συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε άτομα με άνοια και προβλήματα μνήμης, στους φροντιστές τους, καθώς και σε επαγγελματίες υγείας.
  • Τρίτον, τη δημιουργία νέων δομών ψυχικής υγείας για υποστήριξη ασθενών με άνοια - Alzheimer’s, όπως 11 Κέντρα Ημέρας, 10 Ιατρεία Μνήμης, οκτώ Οικοτροφεία και μια Κινητή Μονάδα για άνοια - Alzheimer’s. Λειτουργούμε ήδη δύο Κέντρα Ημέρας για την αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης.

Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε έμπρακτα το σεβασμό μας προς την Τρίτη Ηλικία, τη ρίζα που τροφοδότησε και εξακολουθεί να τροφοδοτεί με τη ζωτική συμβολή της την κοινωνία μας… Για να μη μείνει κανένας μόνος του, κανένας πίσω».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα 942 τα φάρμακα που εντάχθηκαν στη «θετική λίστα» την τελευταία τριετία -Το 1/3 ογκολογικές θεραπείες

Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου - Oι προκλήσεις για την Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider