SALVIA: Πρωτοβουλία θέσπισης Πανελλήνιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης και Πρόληψης Εγκαυμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
SALVIA: Πρωτοβουλία θέσπισης Πανελλήνιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης και Πρόληψης Εγκαυμάτων
Μετρώντας σχεδόν 20 μήνες λειτουργίας η Salvia πήρε την πρωτοβουλία να θεσπιστεί η 16η Δεκεμβρίου ως Πανελλήνια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Πρόληψης Εγκαυμάτων.

Για τον Αλέξανδρο Ανδρονόπουλο και τη Μαρίνα Καρύδα, οι μνήμες 4μιση χρόνια μετά από τη φονική φωτιά στο Μάτι είναι ακόμη νωπές και οι εικόνες που αντίκρισαν παραμένουν χαραγμένες στο μυαλό τους. Ξεκινώντας αρχικά ως εθελοντές να υποστηρίζουν τους εγκαυματίες από την πυρκαγιά στο Μάτι η κ. Καρύδα και ο κ. Ανδρονόπουλος, κάτοικοι της περιοχής, εντόπισαν την ανάγκη υποστήριξης που έχει ένας εγκαυματίας και το περιβάλλον του, καθώς και το κενό που υπήρχε στη χώρα μας ως προς την κάλυψη των υλικών αποκατάστασης. Τρία χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 2021, ίδρυσαν την Salvia, την ελληνική οργάνωση για το έγκαυμα και τους εγκαυματίες, θέλοντας, όπως αναφέρουν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «να υπάρξει μία παρακαταθήκη αισιοδοξίας από τις στάχτες του Ματιού», ενώ πλέον προχωρούν σε πρωτοβουλία για τη θέσπιση της 16ης Δεκεμβρίου ως Πανελλήνιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης και Πρόληψης Εγκαυμάτων.

«Η εικόνα 100 ανθρώπων σε θαλάμους του νοσοκομείου, με επιδέσμους σε όλο το σώμα, με ανάγκη φροντίδας ακόμα και για να πιούν νερό και με τους συγγενείς σε απόγνωση, καθώς για τους περισσότερους είχαν καταστραφεί τα πάντα από τη φωτιά, μας συγκλόνισε. Εκείνο το απόγευμα, κανένα σκέλος του κρατικού μηχανισμού δεν ήταν δίπλα μας. Αιφνιδιαστήκαμε επειδή κανείς δε μας ειδοποίησε πως πλησιάζει η φωτιά, κανείς δε μας καθοδήγησε πως να εκκενώσουμε τον οικισμό, ούτε καν έστειλαν πλοιάρια να συλλέξουν τους κατοίκους που έπεσαν στη θάλασσα για να γλιτώσουν από τη φωτιά και έτσι πολλοί πνίγηκαν. Βιώσαμε εγκληματική εγκατάλειψη με τα τραγικά αποτελέσματα απώλειας ζωής και σοβαρών τραυματισμών για εκατοντάδες πολίτες.

Τους εγκαυματίες από το Μάτι, τους καλύψαμε και τους υποστηρίξαμε ως εθελοντές, ενώ την οικονομική τους στήριξη ανέλαβαν ιδιώτες χορηγοί και ιδρύματα», εξηγούν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ιδρυτές της Salvia.

Μετρώντας σχεδόν 20 μήνες λειτουργίας η Salvia πήρε την πρωτοβουλία να θεσπιστεί η 16η Δεκεμβρίου ως Πανελλήνια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Πρόληψης Εγκαυμάτων.

«Επειδή δεν υπάρχει Πανελλήνια αλλά ούτε Παγκόσμια αντίστοιχη ημέρα, η Salvia πήρε την πρωτοβουλία να συνεργαστεί με την Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ), για τη θέσπιση της 16ης Δεκεμβρίου ως Πανελλήνια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Πρόληψης Εγκαυμάτων. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να λειτουργεί ως "φάρος" ενημέρωσης προς το ευρύ κοινό για τη σοβαρότητα και τις αιτίες των εγκαυματικών τραυματισμών, καθώς και ανάδειξης τρόπων πρόληψης και αποφυγής εγκαυμάτων από οποιαδήποτε αιτία, ώστε να ευαισθητοποιηθεί για να λαμβάνει ανάλογα μέτρα. Κάθε χρόνο γύρω από αυτή την ημέρα θα οργανώνονται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ώστε να επιτευχθεί σταδιακά η μείωση τραυματισμών από εγκαύματα, που είναι ιδρυτικός στόχος της Salvia.

Φέτος, την ημέρα αυτή, η ομάδα της Salvia σε συνεργασία με την ΕΕΠΕΑΧ και τους εθελοντές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στο Σεράφειο υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, που θα παραχωρήσει τον χώρο και υπό την Αιγίδα του υπουργείου Υγείας με χαιρετισμό του υπουργού, ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι το ΑΠΕ-ΜΠΕ», σημειώνουν η κ. Καρύδα και ο κ. Ανδρονόπουλος καλώντας ταυτόχρονα όλους τους φορείς υγείας και κοινωνικούς φορείς, τους ΟΤΑ και τα σχολεία, τις οργανώσεις που ασχολούνται με παιδιά, ηλικιωμένους και ΑμεΑ, φορείς/οργανισμούς πολιτικής προστασίας, πυροπροστασίας και πυρασφάλειας, καθώς και τα ΜΜΕ να την στηρίξουν και να λάβουν μέρος σε δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης για την αποφυγή τραυματισμού από εγκαύματα, ώστε η πληροφόρηση να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή διασπορά. Παράλληλα, απευθύνουν έκκληση στην πολιτεία, την κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να χαιρετήσουν και να προβάλουν αυτήν την πρωτοβουλία της SALVIA, αλλά και να αναγνωρίσουν θεσμικά την ανάγκη θέσπισης της 16ης Δεκεμβρίου ως «Πανελλήνια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Πρόληψης για τα Εγκαύματα».

Αποστολή της Salvia, όπως τονίζουν, είναι η ελάττωση των φυσικών και ψυχικών ουλών από εγκαύματα στην Ελλάδα, ενώ η δράση της απαρτίζεται από τέσσερις βασικούς πυλώνες:

1.Υποστήριξη των εγκαυματιών.

2. Πρόληψη των εγκαυμάτων

3. Συνηγορία για τη βελτίωση της ιατρικής περίθαλψης και αποκατάστασης και

4. Τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου κάλυψης όλων των αναγκών.

Με τη δημιουργία του πρώτου Μητρώου Εγκαυματιών-θυμάτων δασικών πυρκαγιών το 2019 μετά το Μάτι, τα μέλη της οργάνωσης Salvia, εργάστηκαν σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ώστε φέτος να νομοθετηθεί το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών για να καλύπτονται οι εγκαυματίες από κάθε αιτία. «Από την ψήφιση του νόμου μέχρι την υλοποίησή του απαιτούνται βέβαια πολλές διαδικασίες. Επειδή όμως υπάρχουν πολλά περιστατικά εγκαυματιών που αναμένουν την κάλυψή τους από τον ΕΟΠΥΥ, βρισκόμαστε αυτήν την περίοδο σε συνεχή συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ώστε να επισπευσθεί η εφαρμογή του νόμου», σημειώνουν. Ανάμεσα στους στόχους της Salvia, όπως περιγράφουν οι ιδρυτές της, είναι «η ευαισθητοποίηση της Πολιτείας για τον εκσυγχρονισμό των εγκαυματικών κλινικών, αλλά και τη δημιουργία Δημόσιων Μονάδων Αποκατάστασης, καθώς η Ελλάδα, δυστυχώς, βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Επιπλέον, όπως αναφέρουν, σημαντική είναι η εκπαίδευση και εξειδίκευση του προσωπικού που απαιτείται για τη στελέχωσή τους, τόσο ιατρών όσο και νοσηλευτών, φυσιοθεραπευτών και εργοθεραπευτών ειδικών για εγκαύματα. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Ανδρονόπουλο και την κ. Καρύδα η Salvia στοχεύει στην: «Ευαισθητοποίηση της Πολιτείας για τη δημιουργία ενός μηχανισμού επέμβασης σε περίπτωση μαζικών περιστατικών εγκαυμάτων, με εκπαιδευμένη ομάδα ιατρών, διασωστών, πυροσβεστών κλπ. Η χώρα δεν είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μαζικά περιστατικά. Η ανάπτυξη ενός σταθερού πλαισίου υποστήριξης κάθε εγκαυματία και της οικογένειάς του. Κάθε εγκαυματίας και το περιβάλλον που τον υποστηρίζει χρειάζεται ένα "σημείο αναφοράς", μια συμβουλευτική ομάδα με εμπειρία για λήψη αποφάσεων θεραπείας-αποθεραπείας-αποκατάστασης, υποστήριξης ψυχολογικής με ειδικούς, αλλά και με πρώην εγκαυματίες που ανέκαμψαν, κοινωνικοποίησης με άλλους ασθενείς που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, συμβουλευτική και στήριξη σχετικά με την εμφάνιση/εικόνα των ουλών».

Τελευταίο αλλά ίσως και πιο σημαντικό από όλα, όπως σημειώνουν οι ιδρυτές της Salvia, είναι η υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης όλων των πολιτών για την πρόληψη των εγκαυμάτων και τη μείωση των ατυχημάτων. Ειδικά των ευάλωτων ομάδων, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

Σύμφωνα με τους ιδρυτές της Salvia, ανεπίσημα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 4.000 εγκαυματίες κάθε χρόνο, ενώ η έλλειψη επίσημων στατιστικών υποβαθμίζει το πρόβλημα. Τα περισσότερα εγκαύματα , όπως εξηγούν, οφείλονται σε οικιακά ατυχήματα και προέρχονται από απλές καθημερινές ασχολίες, ενώ πολλά περιστατικά αφορούν μικρά παιδιά. «Το 60% των ατυχημάτων μπορεί να προληφθεί. Η πρόληψη των εγκαυμάτων απαιτεί ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών ώστε να γνωρίζουν τους κινδύνους πρόκλησής τους και τρόπους αποφυγής τους», τονίζουν.

Η διαδικασία αποκατάστασης των εγκαυματιών είναι μακροχρόνια και επίπονη καθώς η νοσηλεία τους διαρκεί από εβδομάδες έως και πολλούς μήνες, με πολλαπλά χειρουργεία για τα επόμενα έτη μετά τον τραυματισμό. «Μετά τις μακροχρόνιες νοσηλείες χρειάζεται ακόμα και κέντρο αποκατάστασης. Το έγκαυμα δεν είναι τραυματισμός που αφορά μόνο το δέρμα, γιατί το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, οπότε επηρεάζονται πολλά ζωτικά όργανα του ανθρώπου και μπορεί να στοιχίσει ακόμα και τη ζωή του ατόμου που θα τον υποστεί. Συχνά οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια, επηρεάζει τα αγγεία και δημιουργούνται θρομβώσεις, μπορεί να έχουν καεί μύες και να υπάρχουν κινητικές δυσλειτουργίες», υπογραμμίζουν ο κ. Ανδρονόπουλος και η κ. Καρύδα προσθέτοντας ότι η μακρόχρονη διαδικασία αποθεραπείας απαιτεί επιπλέον και ψυχολογική υποστήριξη.

«Από την εμπειρία μας έχουμε δει απίστευτη δύναμη διαχείρισης αυτών των καταστάσεων από τους ανθρώπους και αξιοθαύμαστη υπομονή για αποκατάσταση», επισημαίνουν.

Η ομάδα της Salvia αποτελείται από τα μέλη και τους εργαζόμενους. Πλαισιώνεται από εθελοντές καθώς και από την Επιστημονική Επιτροπή που συμμετέχουν οι πλαστικοί χειρουργοί όλων των εγκαυματικών κλινικών της Ελλάδας. Σημαντική είναι η συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής. Ιδρυτικός δωρητής της Οργάνωσης είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Ι. Σ. Λάτση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider